След 13 г. съдебна битка оправдаха двама пловдивски медици за смъртта на пациентка

0

Върховният касационен съд оневини изцяло пловдивските лекари д-р Борис Кузманов и колегата му д-р Христо Кунчев, подсъдими за смъртта на 77-годишната пациентка Елена Венкова.

Те бяха обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост поради немарливо изпълнение на професионалните си задължения. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. Процесът продължи 13 години.

На 18 септември 2009 г. Елена Венкова постъпила в частна пловдивска болница. Д-р Кузманов, който е племенник на съпругата на президента Петър Стоянов – Антонина, я оперирал. След като излязла от упойката, тя получила болки. Лекарят й направил изследване с ехограф и констатирал, че в корема й се събира течност. На близките било казано, че това е нормално. Спазмите обаче се засилили. Тогава й предписали хапчета за по-добра перисталтика. На следващият ден Кузманов и Кучнев установили, че пациентката е направила перитонит. Наложило се повторна операция, при която констатирали, че матката е пробита от предишната интервенция. Решили да я премахнат. Три дни след това Елена Венкова починала.

Делото беше гледано три пъти на първа инстанция, която даде по 1,6 месеца условно на двамата медици. Апелативният съд потвърди. ВКС обаче отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане с аргумента, че неправилно е приложен законът и са допуснати процесуални нарушения.

Последваха още две разглеждания – от нов състав на Апелативния съд в Пловдив през 2018 г., който оневини медиците и така процесът отново стигна до ВКС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече