След 3 години Китай отмени карантината за влизащите в страната

0

Китай отменя от днес изискването за COVID-карантина за пристигащите в страната пътници, с което слага край на почти тригодишната самоналожена изолация. За влизане ще е достатъчен негативен PCR тест, направен до 48 часа по-рано.

Миналия месец в страната започна отслабването на твърдата си стратегия за борба с вируса, която налагаше задължителни карантини и изтощителни локдауни на цели многомилионни градове. Твърдата политика за ограничаване на разпространението на вируса срина икономиката на Китай и предизвика протести в цялата страна.

Отпадането на задължителната карантина за влизащите в страната е едно от облекчените правилата срещу коронавируса в най-голямата азиатска държава. От март 2020 г. всички пристигащи в Китай бяха принудени да преминават през изолация в централизирани държавни съоръжения. През лятото на 2022 г. срокът беше намален от три на една седмица, а през ноември – на пет дни, но карантината си остана задължителна.

 
След миналия месец властите обявиха, че карантината ще отпадне китайците масово започнаха да планират пътувания в чужбина и това доведе до рязко увеличаване на запитванията в популярните уебсайтове за пътувания. Същевременно очакваният ръст на китайските туристите накара много държави да наложат задължителни тестове за COVID на пътуващите оттам.

ЕС пък прие временни предпазни мерки за полетите от най-голямата азиатска страна. Сред тях бяха да се изисква от пътуващите от Китай към ЕС да представят отрицателен тест, направено до 48 часа преди полета, а също така пътниците от и към Китай да бъдат призовани да носят по време на полета маски с висока защита (FFP2/N95/KN95).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече