Словения налага частична карантина

0

Словения наложи от днес частична карантина в някои райони в усилие да спре разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА.

Властите са разделили страната на червени и оранжеви зони от гледна точка на риск за заразяване. Седем от 12 района попадат в червената зона, тъй като броят на случаите на COVID-19 в тях е над 140 на 100 000 души население. В тези, които попадат в оранжевата зона, броят на случаите през последните две седмици е бил над 40 на 100 000 души.

От полунощ в течение на две седмици в районите от червената зона е забранено събирането на повече от 10 души на едно място, носенето на маски е задължително и на открито, и са отменени всички спортни и други събития, предполагащи масово струпване на хора, включително сватби и религиозни служби.

Учениците от горните класове ще учат дистанционно от понеделник в продължение най-малко на една седмица. Университетите преминават на дистанционно обучение, където е възможно.

Движението между районите е забранено, но с 11 изключения. От забраната са изключени например хората от други райони, които работят или имат имот в някой от „червените“ райони, трябва да посетят здравно заведение там или да помогнат на роднини.

Движението между районите ще се контролира от полицията, а тези, които пътуват между районите, ще трябва да представят документ, оправдаващ пътуването.

В районите от червената зона баровете, ресторантите и кафенетата ще затворят от утре и ще предлагат храна и напитки само за вкъщи. В районите от оранжевата зона, където носенето на маски е задължително само в затворени пространства, кафенетата, баровете и ресторантите ще останат отворени.

В Словения вчера бяха регистрирани рекордните 745 нови случая на коронавирус за едно денонощие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече