Служебното правителство предлага актуализация на бюджета

0

Когато се сформира нов парламент, ще предложим актуализация на бюджета. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев в ефира на бтв.

Очакванията са до края на годината да има между1-1,5 млрд. лв. повече приходи поради подобрена събираемост на НАП. В актуализацията на бюджета ще се предложи тези допълнителни постъпления да се използват в разходната част на сметката на държавата, покрила антикризисните мерки – едни финансирани до март, други – до май. Ако разходната част бъде управлявана правилно, то дефицитът ще остане същия и само за него може да се наложи заем.

И все пак, Василев бе категоричен, че към момента не се налага теглене на нов дълг. “Към момента не се налага теглене на кредит, тъй като имаме подобрена събираемост и се представяме добре фискално”, смята финансист №1, който допълни, че крайните решения ще се взимат от новия парламент. 

Реално в сегашния бюджет е заложен допълнителен заем от 3.8 млрд. лв., който още не е зает. 

Василев коментира работата на НАП, като посочи, че факторите за повишената събираемост са няколко. Един от тях в, че икономиката се развива добре и няма тежка криза. Вторият фактор е преориентирането на работата на НАП към големи данъкоплатци, както и към фирмите с големи касови наличности, на които се правят систематични проверки. “Четвъртият фактор в активната работа с фирмите, които дължат пари и са в просрочие. Част от тези фирми вече са внесли пари в бюджета и има сключени планове”, допълни Василев.

По отношение на критиките към новия шеф на НАП Румен Спецов, Василев каза, че е доволен от работата на колегата си. “Това е серия от театрални постановки, базирани на една и съща информация, той си върши идеално работата”, каза Василев, като посочи, че в момента на продажба, фирмата на Спецов не е имала данъчни задължения.

Финансовият министър коментира и закона “Магнитски”, по който към момента продължава да е извадена само 1 фирма. Прави се и проверка на майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева. “Трудно е да се каже, че майката и сина, които са имали много общи фирми през последните 10 години, не са свързани лица”, завърши Василев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече