Собственици и служители на заведения на протест в София

0

Собственици и персонал на затворените заведения провеждат национален протест пред Министерския съвет в 12 ч. днес, с настояване да започнат работа от 1 февруари. Акцията е под мотото „Марш към свободата“ и се организира от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България.  Преди дни от бранша поискаха и оставката на здравния министър Костадин Ангелов.

Собственици и персонал на затворените заведения смятат, че пандемията се управлява неправилно и това отнема правото им на труд. При това без задоволителни решения за компенсации.

Браншът е дискриминиран и затова излиза на протест, обяви председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов:

„Единственото нещо, което искаме, е да работим. За нас е необяснимо по каква причина оставаме затворени при положение, че ясно се вижда, след като един месец работят всички ресторанти на хотелите, че няма никакво повишение на заболеваемостта“.

От двете организации искат оставката на здравния министър Костадин Ангелов, който, по думите им, води лична война със заведенията и категорично заявяват, че политически фигури нямат място на протеста“.

Собственици на заведения и ресторанти в Стара Загора и в Бургас също възнамеряват да се включат в днешния протест в София.

Близо 20 представители на Асоциацията на заведенията от Бургас ще се включат в протеста на бранша. Рано тази сутрин те се събраха на изхода на града в посока към АМ „Тракия“, откъдето отпътуваха за столицата.

Над 80 представители от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите от Велинград ще се включат в протеста, но с други искания, каза зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Златко Златанов:

„Протестът е против министъра на здравеопазването, където ние сме абсолютно против това нещо. Министерство на социалната политика – те трябва да поемат вината си за бедствието в момента в нашия бранш. Няма как ние да искаме кога да отворим или кога да затворим. Няма как! Ние искаме, когато се дават компенсации, да не са под 24 лева, а да бъдат в европейски стандарт. А не да искаме да отворим днес“.

Около 150 души от Кърджали трябваше тази сутрин да потеглят за столицата за участие в протеста. Заради лошото време обаче те се отказаха и ще подкрепят колегите си в социалните мрежи. Това каза Данаил Дялков, регионален председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

На протест в София се чакат и собственици на заведения и ресторанти от Пловдив и областта.

Освен отваряне от 1 февруари от бранша настояват и помощите за затворените заведения да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано, а работещите в сектора, който е принудително затворен, да бъдат компенсирани достойно. Това каза за Радио Благоевград Васил Димитров, зам.-председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Благоевград. Според него не е справедливо ресторантите да са затворени, а големи вериги магазини да са препълнени с клиенти ежедневно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече