Собственици на заведения обсъждат в министерство на икономиката помощи за сектора

0

Противоепидемичните мерки и нужното подпомагане от държавата ще бъдат обсъдени днес в икономическото министерство със собственици на заведения и представители на туристическия бизнес.

Туристическият сектор настоява за поредно преразглеждане на мярката 60/40 след позицията на Асоциацията на заведенията, че мярката подпомага само държавни предприятия, но не и частния бизнес. Йоан Младенов от Българското конгресно бюро даде пример и с конгресния туризъм.

„Представете си, ако вие в рамките на една година имате примерно 50 събития, които са планувани, шест месеца вие не функционирате и вие оставате с едни пет събития, които по стечение на обстоятелствата сте принудени да ги проведете в рамките на един месец, например месец юни. Поглеждайки юни, спрямо юни 2019 г., вие не попадате под обхвата на мерките за компенсация на бизнеса, защото нямате чак такъв огромен спад, но на годишна база спадът ви е огромен“.

Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, коментира:

„Няма как да генерираме такъв спад от 40% спрямо 2019-а, тъй като цените и доставните, и продажните са се покачили спрямо 2019-а. В момента оборотът е същият като 2019-а, но поради повишените разходи няма печалба. И ние сме на мнение, че когато държавата ограничава един бизнес в работно време в капацитет, тогава тя следва да го подпомогне и не е нужно да се гледа спад на оборота, защото в момента той не е реален“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече