Сотир Цацаров отново ще е прокурор

0

Подалият оставка председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ)  Сотир Цацаров се връща в прокуратурата. По негово искане – единодушно и без дебати, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го възстанови като прокурор във Върховната касационна прокуратурата след приемане на оставката му от Народното събрание.

Цацаров е депозирал искането си да се върне в държавното обвинение, което оглавяваше в продължение на седем години, в деня, в който внесе в парламента оставката си като шеф на Антикорупционната комисия. Тя е с дата 1 март, но е възможно заради отнетия му допуск до класифицирана информация, той да бъде освободен и преди това.

Засега няма официална информация кога искането на Сотир Цацаров да напусне Антикорупционната комисия ще бъде обсъдено от депутатите.

Единодушно днес прокурорската колегия уважи молбата на Сотир Цацаров да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура, считано от деня, в който Народно събрание приеме оставката му.

В обратна посока Цацаров мина през тази процедура на 18 декември 2019 година. Тогава – след като Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор, стана редови върховен прокурор за два дни и освободен отново от Прокурорската колегия, за да оглави Антикорупционната комисия.

Миналият четвъртък в разгара на разговора за сериозен ремонт на антикорупционното законодателство, без да дочака да бъде отстранен с нов закон, Сотир Цацаров поиска мандатът му да бъде прекратен предсрочно. Считано от 1 март – за да отчете работата си. Официално внесе оставката си този понеделник.

С дата 17 януари е молбата му да се върне в прокуратурата, каквото право му дава Законът за КПКОНПИ. Възстановяването отне на Прокурорската колегия около 2 минути:

„Колеги, изказвания? Не виждам, който е „за“, моля да гласува. 10 „за“, 0 „против“, приема се“, закри темата главният прокурор Иван Гешев.

Между декларирането и внасянето на оставката Сотир Цацаров остана без допуск до класифицирана информация. Заради твърденията, че причината може да е основание за прокурорска проверка, той сезира държавното обвинение, където беше върнат днес.

Преди гласуването по молбата на шефа на Антикорупционната комисия в оставка Прокурорската колегия на ВСС също единодушно  възрази с декларация на друга декларация – с която в Народното събрание управляващата коалиция поиска в петък оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече