Софиянски: По-добре с неприкрити комунисти, отколкото с БСП и ГЕРБ

0

„Омръзна ми да обяснявам, че не съм комунист. Преди време, като ми бяха извадили „партийната книжка“ пак така трябваше да обяснявам. Слава богу, бързо се разбра и сега ще се разбере бързо“, заяви пред БНР бившият столичен кмет и премиер Стефан Софиянски, чиято партия Съюз на свободните демократи се оказа в коалиция за предстоящите избори със Съюза на комунистите.

„Аз не съм участвал в тези преговори, трябваше да питате председателя на партията, аз не съм в София. Но ще обясня. Преговарят 4 партии, подготвят документите и в последния момент едната партия вкарва документите на още една партия, другите не поглеждат и се получава едно разделение в коалицията. Недоглеждането е недоглеждане, регистрацията е редовна – обясни Софиянски. – И тогава другите партии подават заявление да се изключи тази, която е дошла по-късно. Грешката е техническа, защото тези хора (комунистите) не са участвали в преговорите. И оттук-нататък има проста развръзка – или те напускат, или ние напускаме. Плащаме си за грешката с това, че няма да участваме в изборите. Но във всички случаи няма да участваме с тях в изборите. И така ще се реши въпросът. Всяка грешка се заплаща, като не си внимавал“.

Запитан защо не се е обединил с коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, в която са бившите кадри на БСП Мая Манолова и Татяна Дончева  Софиянска каза: „Мисля, че и за това не е късно“. А след подсещането, че става въпрос за бивши социалисти добави:

„Вижте, целият ГЕРБ е БСП, от бившата БСП. За какво говорим? Тези поне се осъзнават и застават с имената си. Наистина логичен е въпросът: „Щом не направихте компромис с ГЕРБ, склонни ли сте да правите компромис с това („Изправи се! Мутри вън!“)?“. Тук вече съм оставил на колегите да решат до каква степен са склонни на компромис. Задължително поставяме като условие проектът за нова конституция да бъде обща позиция. Ако се обединим идеологически около това, ще вървим заедно. Ако не, ще пропуснем тези избори – аз и без това няма да се явявам лично, но ще посветя останалия си живот на борбата за една нова форма на управление и една съвременна България, а не архаична и посткомунистическа, каквато сме в момента. Така че в тази насока имаме общите каузи. Всеки търси идентификация с протестите (от лятото), защото това са хората, които не приемат статуквото на двете посткомунистически партии – БСП и ГЕРБ. И оттам-нататък, ако наистина търсиш някаква промяна, възможно е дори да се обединят усилията и на бивши членове на БСП, които обаче не се прикриват като десни партии“.

Според Софиянски партията на намиращия се в Дубай обвиняем бизнесмен и негов сват Васил Божков – „Българско лято“, не е направила нищо сензационно с избора си да вземе за мандатоносител „Българско национално обединение“. Това било аналогично на появяването на Симеон Сакскобургготски през 2001 г., когато неговата НДСВ спечели изборите с мандата на Партията на българските жени.

„Божков е човек с възможности и със способности, доказани, и съм сигурен, че идеите му са добри. Бариерата да не сме с Божков на тези избори е позицията ни, че не можем да си правим семейни партии“, каза Софиянски и добави, че партията на свата му има шанс да влезе в парламента, защото: „Хората, които са декларирали, че няма да гласуват, а те са мнозинство, в момент на мобилизация ще търсят хора с доказани възможности“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече