Социалната пенсия за старост се увеличава с 5 на сто

0

От 1 юли социалната пенсия за старост ще се увеличи от 141 лева и 63 стотинки на 148 лева и 71 стотинки. Това предвижда проект на правителствено постановление, който е публикуван за обсъждане в портала за обществени консултации.

Необходимите средства за увеличението са 640 хиляди лева на месец. Промяната ще доведе и до ръст на пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. По закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост.

Освен, че ще има промяна в пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите – за чужда помощ и за ветерани от войните.

Увеличението ще повиши пенсиите на близо 130 хиляди души, сочат експертните разчети. Така правителството на практика решава размерът на социалната пенсия за старост да се повиши с 5 на сто.

Целта е да се приложи справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери за подобряване адекватността на пенсиите, несвързани с трудова дейност.

С решение на Надзорния съвет на НОИ от вчера беше прието пенсиите за трудова дейност да бъдат осъвременени с 5 на сто от 1 юли. Затова се предлага размерът на социалната пенсия за старост да бъде повишен със същия процент.

Необходимите средства за увеличението, възлизащи на около 3,84 милиона лева за периода юли-декември са планирани и заложени в бюджетния фонд пенсии, несвързани с трудова дейност, утвърден със Закона за бюджета на ДОО за 2021 година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече