Спад? Иде нов пик на заразата!

0

Спадът (на заразени, б-ред.) е комбинация от мерките, които се взеха, но тази седмица R0 е 0,99 и сме близо до поддържането на плато. Има спад при средната възраст на новозаразените и скок при децата. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ преподавателят в Нов български университет д-р Лъчезар Томов.

След седмица според него, това ще доведе до скок при новозаразените.

„Моите груби изчисления показват, че детските градини и училищата до 4 клас сами по себе си са достатъчни R0 да е малко над 1, това е бавен ръст, но ръст“, коментира той.

    Той даде за пример проблемите в Англия, която е затворила всичко без училищата и е отбелязала ръст, спомена и Германия – където учениците са с маски в училище и въпреки това не са могли да се справят със ситуацията без да затворят училищата.

„Засега изглежда, че ефектът на празниците е по-малък, което отговаря на социологическите проучвания, че повечето хора са празнували разумно. Ще видим какво ще се случи. При някои хора има голямо закъснение при развиването на симптоми. Средно са 7 дни, обаче има и 15-20 дни развитие“, каза още д-р Томов.

    Д-р Томов се притеснява от опитите да се контролира епидемията с периодично отваряне и затваряне по един и същ механизъм с очакването, че сега ще е по-добре от преди, а според математика, напротив, сега ще е по-зле.

„Ние не сме имали много заразени. Оценките на щаба са от 12-15%, горна граница 20% да са били заразени, някаква част от тях не са развили както трябва антитела и съответно подлежат на реинфекция“, допълни математикът.

Няма да имаме реинфекция от ваксини, категоричен беше той.

    „При естествения имунитет, който формирате, той е срещу конкретен щам, а ваксината таргетира една област на вируса – т. нар. спайк протеин, която е еднаква за всички щамове, така че вие сте защитени срещу всички щамове“, обясни д-р Томов.

Според него, в следващите две години в България ще има достатъчно ваксини за всички. „Всеки чака друг да се ваксинира и когато мине една проблемна критична граница, вече се преобръща хорското мнение и хората стават готови да се ваксинират“, коментира математикът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече