Спасителни операции след наводненията в Германия и Белгия

0

В ход са спасителни операции в Германия и Белгия по издирването на оцелели след най-пагубните наводнения от десетилетия в Европа.

Жертвите са над 150, 133 от които в Германия и 27 – в Белгия.

Стотици са все още в неизвестност в Германия и Белгия, а засегнати области има и в Швейцария, Люксембург и Нидерландия, където премиерът Марк Рюте обяви национално бедствие в една от южните провинции. По думите на Рюте бурите „без съмнение“ са резултат от промените в климата.

Въпреки че в повечето от засегнатите райони водата се отдръпва, на места в западната част на Германия нивото на водата остава високо, къщи продължават да се срутват, няма електричество и телефонни услуги.

Властите се опасяват, че ще бъдат намерени още жертви в отнесени коли и камиони. Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който е кандидат за федерален канцлер от Християндемократическия съюз, посети град Ерфщад в провинцията, където бедствието причини смъртта на 43 души:

„Впечатлява ме, че нашата страна действа бързо и солидарно в такава криза. Стотици хора са готови да оставят всичко и да дойдат да помогнат на място. Така че искам да благодаря на всички тези доброволци. Германия ще направи всичко възможно през следващите няколко дни да организира необходимите финансови средства“, каза Лашет.

Говорителят на пожарната служба в Ерфщад Елмар Метке:

„Има сериозни щети по магистралите, срутили се мостове, напълно разрушени пътища. Ще отнеме години, месеци, със сигурност много време, животът в Ерфщад и околностите да се върне към обичайното.“

В 120 общини в Белгия все още има затруднения при осъществяването на връзка с хора, блокирани по домовете си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече