Специализираният наказателен съд решава за мярката на съдружника на Божков Георги Попов

0

Специализираният наказателен съд решава да остави ли за постоянно в ареста бизнесмена Георги Попов. Соченият за един от най-близките до Васил Божков хора се върна в петък от Обединените арабски емирства, където прекара последните 15 месеца.

В съдебната зала стана ясно, че Попов и самият Божков са напуснали законно страната четири дни преди да бъдат обвинени задочно и обявени за международно издирване. Затова и той отрече обвинението, че се е укривал от правосъдието. 
Прокуратурата влезе в съдебната зала с алтернативно предложение на задържането под стража – домашен арест.
Прокурор Ангел Кънев даже допусна като приемлива и паричната гаранция във висок размер, като даде да се разбере, че тази благосклонност е заради сътрудничество, което Георги Попов е оказал на разследващите. Какво е точно това съдействие спецобвинителят не уточни, но от думите на Попов пред съда стана ясно, че не става дума за самопризнания.
Напротив – съдружникът на Васил Божков в „Нови холдинг“ отрече описаната му  от прокуратурата роля в организираната престъпна група, ръководена от намиращия се все още в Дубай хазартен бос. Каза, че не се е занимавал оперативно и финансово с Националната лотария, а е имал ангажимент само към развитието на бизнеса в чужбина.
„Бил съм и в лично качество на помощник на господин Божков – при срещи с партньори, когато него го няма или не желае. Това се е случвало при търговски операции за развитие на бизнеса извън България“ обясни Попов и отрече да познава голяма част от останалите обвиняеми по делото.
От думите му стана ясно и че още от март миналата година е искал да се върне в страната, но не е можел, заради пандемията и заради издадената за него червена бюлетина. Поиска да е на свобода срещу парична гаранция, за да помогне за изясняване на обективната истина и за да изчисти името си .
Преди началото на съдебното заседание  – в кратко изявление, прокурор Ангел Кънев даде да се разбере, че скоро делото срещу Васил Божков и останалите обвиняеми е на финала си:“Ходът на разследването е доста напреднал. Наказателното производство е към своя край. Разбира се, задължително ще трябва да изчерпим производството „мярка за неотклонение“, след което ще пристъпим към приключване на разследването, предявяване на същото на всички обвиняеми лица“
Каквото и да е решението на съда, то няма да е окончателно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече