Специалистите: Кога ще постигнем колективен имунитет

0

Важно да постигнем по-високо критично число на имунизирани хора, за да може да се каже, че ще имаме колективен имунитет, с което ще се позволи затихване на епидемията за определен период“. Това заяви алергологът и имунолог академик Богдан Петрунов пред БНР.

Колективният имунитет у нас ще е възможен в началото на 2022 г.  Той подчерта, че е важно да засилим ваксинацията в максимална степен, в края на третата вълна от Ковид-19. „Тя показа признаци на затихване, защото намаляват процентите на положителните проби, но остава много висока смъртността у нас“, отчете академик Петрунов. Той смята, че е необходим сериозен анализ на броя на смъртните случаи, за да се види защо са толкова много, и защо сме на второ място в Европа, след Унгария.  Петрунов отчете, че преимно хора над 60 години са загубили битката с вируса, но има и млади хора. 

Всички ваксини, които са в употреба имат различна степен на въздействие към циркулиращите варианти на вируса, каза още имунологът. Има сериозен кръстосан имунитет, както и трениран имунитет след ваксините, но той е различен към щамовете, които се откриват. Трябва да сме доволни от това, което имаме като ваксини, и ако постигнем високо ниво на имунизацонно покритие. 

„Обективните факти са, че ваксината на „АстраЗенека“ има определен процент на тромбоемболия, но той е значително по-малък от процента на случаите, след реално преболедуване на Ковид-19″, посочи академик Петрунов. Той каза, че бе преиграно да се говори непрекъсното, че „АстраЗенека“ е по-опасната ваксина. През последните два, три дни, всички правителства в Европа свалиха границата за използването на тази ваксина за млади хора.  „Истината, е че рекомбинантните ваксини достигат до 95% имунитет, за разлика от векторната ваксина, която дава 65%“, уточни още Петрунов. Той смята, че ваксината на Jonson&Jonson е еднодозова и ще се насочи към определни контингенти от населението ни.

„Много важен въпрос е този за децата от 12 до 16 години, дали да се ваксинират, защото текат редица изпитвания, прагът е 16 години за рекомбинантните ваксини“, уточни имунологът. Той смята, че до месеци официално ЕМА ще даде становище и за децата. 

Имунологът разясни, че не е наблюдавал нито една такава алергична реация след ваксина, в моя кабинет също нямам пациенти с подобни реакции. Хората, които има алергии, може да се посъветват с алерголог, да им се даде препарат за няколко дни, преди ваксинация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече