Специалист: Ваксината на „АстраЗенека“ не се препоръчва на хора над 55 г.

0

В петък ваксината на „АстраЗенека“ беше одобрена. Тя е векторна имунизация и се поставя в две дози. Поставя се мускулно и е одобрена за лица над 18 години. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. 

„Тя се слага на по-дълъг интервал – от 4 до 12 седмици, на практика това са си три месеца. Ваксината ще бъде в две разфасовки по 8 и по 10 дози. Позволява по-добра организация на планирането на поставянето. Не се подготвя предварително преди да се постави“, заяви Гетов. 

„Тя е от по-известните на медицинското съсловие и обществото ваксини. Освен това може да се съхранява между 2 и 8 градуса в хладилника“, подчерта експертът. 

„На този етап в двете клинични изпитвания няма достатъчно участници над 55-годишна възраст и затова тя не се препоръчва за такива хора. В продуктовата информация просто няма достатъчно данни, за да бъде оценено колко точно помага на тези хора. Не се знае в какъв процент защита осигурява на хората над 55 и затова просто не се препоръчва за тях“, каза той. 

По думите му в България също най-вероятно ще се забрани на хора над 55 години да се имунизират с тази ваксина.

Според него страната ни е поръчала най-много бройки ваксини от АстраЗенека, защото се е очаквало тя първа да пусне продукта си срещу коронавирус на пазара. 

„60% е ваксиналната ефикасност в стандартния режим на приложение. От 100 човека има риск 40 да развият заболяването, въпреки че са убодени два пъти, но шансът да изкарат тежко заболяването, е много малък“, каза той. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече