Спешиха МС да внесе всички закони по Плана за възстановяване до 7 дни

0

Парламентът задължи Министерския съвет до седмица да внесе всички законопроекти, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост. Срокът за подаване към Европейската комисия на искането за второ плащане е до 31 декември. „За“ се обявиха 173-ма народни представители, „против“ гласуваха 27-те депутати от „Възраждане“, а 9 от ДБ и 8 от ПП се въздържаха. Предложението беше внесено от ГЕРБ.

Делян Добрев обвини предишните управляващи, че са забавили получаването на средства заради лобистки интереси в енергетиката:

„Появиха се два лобистки проекта в сферата на енергетиката. Това е причината да се забави плана. Един милиард евро за батерии, 200-300 милиона евро за геотермална енергия – неща, които бяха вкарани в плана единствено от лобистки интереси, свързани според мен, с комисионни“.

От „Възраждане“ се обявиха против Плана за възстановяване и устойчивостдо  заради ангажимента за закриване на въглищните централи, което застрашава енергийната ни сигурност. Костадин Костадинов: „Лишаването на България сега от тези ТЕЦ-ове и унищожаването им, без значение дали тук се водеше преди малко спор дали през 2023-та, или 2038-ма, или не знам си коя година, ще бъде една голяма капитална, стратегическа, геополитическа грешка на България“.

От ПП отхвърлиха обвиненията и призоваха темата да не се използва като политическа дъвка.

Асен Василев и Радослав Рибарски: „В Плана за възстановяване и устойчивост щяхте да видите, че затваряне на мощности няма. Няма нито един мегават мощност в Маришкия басейн“.

   „И този план не трябва да се превръща за пореден път в една политическа дъвка, която се заиграва със страховете на цял един регион“. Междувременно депутатите удължиха работното си време до приключване на точката от дневния ред за формиране на постоянните парламентарни комисии.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече