Според проучване на СЗО – 37% от българите не искат да си поставят бъдеща ваксина за COVID-19

0

„Изследване на СЗО относно нагласите и поведението на българите по време на корона кризата, показва, че около 37% от хората не искат да си поставят бъдеща ваксина“.Това съобщи доц.Михаил Околийски пред БТВ.

По думите му причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории, че ваксината има други цели. 

„В България ваксинирането е традиционно ниско. В сравнение с други страни в Европа, ние сме на едно от първите места по конспиративно мислене и по това да вярваме, че има тайни организации, които движат определени процеси – например пандемията. От друга страна, през годините в България много малко се е инвестирало в обществено здраве и превенция“, каза още доц. Околийски. По думите му изследването на СЗО показва още, че българинът става все по-мнителен. 

„Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората, да разберат, че това е много сериозно и и те да се убедят, че ваксината е нещо полезно“, отбеляза доц. Михаил Околийски. 

Според него неспазването на мерките не е защото сме недисциплинирани или много лоши европейци, а е знак за това, че нещо с психиката ни скърца.

„Ние се чувстваме тъжни, депресирани, често хаотични и един от знаците за това е неспазването на меркит“, смята доц. Михаил Околийски. По думите му в България безпомощност има при около 62% у хората, а страх при около 60%. Субективното преживяване за стрес и липсата на изход води до увеличена употреба на алкохол при мъжете, а при жените – на непредписани от лекар медикаменти, обезболяващи“, обясни доц. Михаил Околийски. Той посочи, че алкохолът води до повишени нива на агресия и ма 17 убити от партньорите си жени от началото на пандемията и взрив на сигнали за домашно насилие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече