Спор за депутатското място на Борисов в ЦИК

0

Страхотен скандал разцепи Централната избирателна комисия заради желанието на водача на ГЕРБ Бойко Борисов да се откаже от депутатските мандати, които спечели в София и Пловдив. На късно заседание в сряда вечерта комисията разгледа заявлението за отказ, което той беше подал, и най-неочаквано го отхвърлиха.

Това предизвика разпра между членовете й, от която пострада и новоизбраният кмет на Благоевград Илко Стоянов от „Има такъв народ”. Той също беше подал подобно заявление, тъй като беше спечелил и място в парламента за партията на Слави Трифонов. След като желанието на Борисов беше отхвърлено, членовете на ЦИК порязаха и него, макар че по този начин рискуваха да го поставят в несъвместимост – Стоянов не можеше да заема двете длъжности едновременно.

След близо едночасови безплодни спорове и още толкова дълго прекъсване ЦИК се събра отново в намален състав, след като несъгласните с практиката да се одобряват такива заявления бяха напуснали и ги прегласуваха.

Иначе в началото на заседанието се разбра, че предстои да се гласува поредица от искания на кандидати, които не желаят да влизат в парламента. Първото беше на Илко Стоянов, в което той посочва, че е избран за кмет и затова се отказва от спечеленото депутатско място.

На това категорично се противопостави говорителят и член на ЦИК Цветозар Томов, който заяви, че одобряването на такива заявления от страна на ЦИК, още преди да са обявени избраните народни представители, се е превърнало в трайна, незаконосъобразна практика.

„Народните представители се избират от гласоподавателите, а не от ЦИК. Тази практика се появи през 2014 г., когато ЦИК беше подложена на натиск, за да не обяви за избран лицето Делян Славчев Пеевски“, каза Томов. Той цитира в своя подкрепа Решение №5 на Конституционния съд от 2001 г., според което кандидатите са избрани за народни представители от момента на избора, който се е случил на 11 юли. „Няма никакви, също така, морални основания да се толерира една практика, при която кандидати използват личната си популярност, за да привличат гласове за своите партии, след което натоварват ЦИК да ги освободи по този начин“, допълни говорителят.

„Аз съм член на ЦИК от 2014 г. Сега сме 2021 г. и не помня да сме били подложени на какъвто и да е натиск при взимане на каквото и да е решение“, контрира колегата му Георги Баханов. Той посочи, че всеки кандидат разполага със субективното право да заяви дали иска да бъде обявен за депутат, и това не може да им бъде налагано насила.

Баханов получи подкрепата на шефа на ЦИК Камелия Нейкова. Тя изтъкна, че Стоянов е обявен за кмет и, ако бъде обявен и за депутат, ще изпадне в несъвместимост. „Ако той не беше подал това заявление, смятате ли, че това щеше да бъде отговорно поведение към всички избиратели, които са го избрали за кмет на община Благоевград? Личната воля на който и да било кандидат за народен представител аз смятам, че не може да бъде пренебрегната“, обърна се Нейкова към Томов.

В крайна сметка, мнозинството в ЦИК реши да одобри заявлението на Стоянов.

Следващото заявление обаче бе подаденото от водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Тук Томов отново настоя за отхвърлянето му. „В първия случай, в който г-н Борисов се отказа да поеме функциите на народен представител през 2005 г., ако не се лъжа, той все пак беше освободен от Народното събрание и тогава нямаше ЦИК, която да клекне по такъв начин и да вземе такова позорно решение, каквото предстои като че ли сега“, остро каза той.

Красимир Ципов от ГЕРБ посочи, че досега не е имало проблем, когато кандидат, спечелил в два изборни района, поиска да се откаже от единия по своя воля. По думите му няма разлика между такова искане и желанието на един кандидат въобще да не бъде избран.

По време на гласуването се оказа, че решението да бъде одобрено заявлението на Борисов не събира необходимото мнозинство от две трети. „Току-що ЦИК очевидно прие едно политическо решение. Постигнахме поредния абсурд в този състав“, изригна членът на ЦИК Йорданка Ганчева, която беше докладвала заявлението на Борисов.

Тя поиска да се прегласува вече взетото решение за Илко Стоянов – с аргумента, че не е разбрала какво е гласувала тогава. Очевидно желанието й беше кандидатът на ИТН да попадне в същата ситуация като председателя на ГЕРБ. В нажежената атмосфера комисията се разцепи и този път заявлението на Стоянов беше отхвърлено.

Това отключи хаотична размяна на мнения и реплики, и още по-хаотични гласувания. Секретарят на ЦИК Севинч Солакова заяви, че подобна процедура се използва и спрямо избраните членове на Европейския парламент, за да бъде конституиран органът и да започне работа в пълен състав. „Няма нищо по-законно от това в една правова държава, свободна и демократична, да се уважи волята на всеки един, който е участвал в надпреварата и е спечелил място в органа, в който се избира … Какво морално има в това да бавиш органа и да го поставиш да работи в непълен състав, точно когато се взимат важни решения? „, попита тя колегите си.

Включи се отново Нейкова. „Много ви моля за повече разум, за да не стигаме до такива абсурдни решения! Смятам, че ЦИК не може да взима решения против личната воля на който и да било кандидат!“, апелира тревожно председателят на комисията. И допълни: „Смятам, че тази практика не е порочна. Нито едно от взетите решения на ЦИК, без значение колко време назад, не е оспорено и смятам, че не можем да поставяме в такива абсурдни ситуации кандидати. Това е на инат! Аз не приемам решения, взети на инат!“

Членът на ЦИК Ерхан Чаушев предложи да се прегласуват и двете решения – за Стоянов и Борисов. Това обаче не събра мнозинство. След това Чаушев поиска да се отложат за следващото заседание всички други заявления за отказ. Това също беше отхвърлено. Междувременно обаче Ганчева беше направила обратното предложение – да продължат работата по заявленията. И то не беше одобрено.

Вече никой не разбираше какво става и един по един комисарите започнаха да се изнизват от залата за заседания. Шефката на ЦИК обяви прекъсване, докато се изяснят и могат да продължат.

Около час по-късно членовете на комисията се събраха, но от 12 присъстващи бяха намалели на 8. Съгласие по темата нямаше, изглежда просто повечето несъгласни си бяха тръгнали. Така останалите разполагаха с мнозинство, прегласуваха заявленията и ги одобриха. Стоянов вече можеше да бъде кмет, а Борисов да не бъден обявен за депутат.

На други двама кандидати също беше одобрено искането да не стават депутати – Николай Колев от ДПС и Григор Горчев от ГЕРБ-СДС. Техните заявления за отказ от депутатските места също бяха парафирани.

Така за сега общо четирима са се отказали от място в Народното събрание.

Не следващата сутрин – на 15 юли, от ГЕРБ свикаха извънредна пресконференция, на която се оплакаха, че суматохата в ЦИК е поредният опит на противниците им да ги „изчегъртат”. От партията на Борисов обявиха ,че комисията е неадекватна и съставът й трябва да бъде променен.

По- късно пък говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че не смята за редно ЦИК и партиите да влизат в публични диалози.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече