Стефан Янев: Исторически ниско ниво на безработица

0

Служебният кабинет се опитва да намери правилния баланс между мерките за опазване здравето на хората, грижата за бизнеса и учениците във връзка с предстоящата учебна година. Така премиерът Стефан Янев коментира от парламентарната трибуна новите противоепидемични мерки, обявени от МЗ. По думите на Янев те са достатъчно щадящи:

„До голяма степен мерките на открито са доста по-либерални. В същото време механизмите, които предвиждат определена компенсация, там, където съответен бизнес ще бъде принуден да работи в нови условия, са в обичайните рамки – 60:40, където бизнесът работи, и 75:0 – където е затворен. Разбира се, тези средства в бюджета ги няма и зависят от актуализацията, което е в ръцете на Народното събрание“.

По-рано стана ясно, че новите мерки влизат в сила от 7 септември. Учениците ще започнат учебната година присъствено на 15 септември. Въвежда се обаче вечерен час за заведенията до 22 часа. Състезанията на закрито ще са без публика, а тези на открито – с до 30% запълняемост на местата. 

България отбелязва исторически ниско ниво на безработица – 4,9%, което говори добре за жизнеността на икономиката, заяви Янев.

В същото време има проблем с инфлацията заради цените на енергоносителите и горивата, но това е световен проблем. Според Янев, мерките, заложени в актуализацията на бюджета, са достатъчни на този етап:

„Няколко са мерките, които вече са предприети. Дали тези 12.5% , които са заложени за увеличение на пенсиите са  достатъчни, отговорът е:  Да, на този етап те са достатъчни, защото изчисленията на моментното състояние, на базата на данни на НСИ, са, че този ефект на инфлация ще бъде от порядъка на 3-3+ процента до края на годишна база“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече