Столтенберг: Русия се готви за продължителна война

0

Руското ръководство се готви за продължителна война в Украйна, така че всички държави членки на НАТО, които подкрепят Киев, трябва да продължат да предоставят оръжия на украинската армия, докато Путин не разбере, че не е в състояние да победи на бойното поле. Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг пред АФП.

„Не бива да подценяваме Русия, тя планира дълга война“, заяви ръководителят на НАТО. Според него все още няма признаци, че руският президент Владимир Путин се е отказал от целта си да постигне контрол над Украйна. „Виждаме, че руснаците мобилизират повече сили, готови са да дадат много жертви, опитват се да се сдобият с повече оръжия и боеприпаси“, добави Столтенберг. В този контекст той изрази убеждението си, че Путин е готов да продължи войната с нови настъпателни операции.

Съюзниците от НАТО, начело със САЩ, изпратиха на Украйна оръжия за милиарди долари и това помогна на Киев да промени позицията си в боевете, отбелязва Укринформ.

„Най-вероятно тази война ще приключи на масата за преговори, както повечето войни“, заяви Столтенберг. Той подчерта, че всяко решение трябва да гарантира „превъзходството на Украйна като суверенна и независима държава“. Най-бързият начин да се постигне това е да се подкрепи Украйна с оръжие, „за да разбере Путин, че не може да победи на бойното поле и трябва да седне и да преговаря добросъвестно“, каза Столтенберг.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече