Съдът върна на Прокуратурата делото за т.нар. „възродителен процес“

0

Делото е заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 г.

Състав на Софийския апелативен съд е отменил постановлението на Военно-окръжната прокуратура – София, с което тя прекрати следствието за „възродителния процес“.

Това пише сайтът desebg.com.

С определението си от 22 декември САС  връща делото на прокуратурата за продължаване на процесуално-следствените действия. Определението на съда не подлежи на обжалване. Сайтът припомня, че в края на май тази година Военно-окръжната прокуратура – София прекрати делото, след като два месеца по-рано почина последният обвиняем по него – бившият комунистически министър-председател Георги Атанасов.

Делото е заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 г. за установяване на виновните за насилствената смяна на имената на турското малцинство в НРБ.

В своето определение САС е подчертал, че с постановлението на Военно-окръжната прокуратура – София „са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, ограничаващи правата на пострадалите“.

Съдебният състав на Софийския апелативен съд е отменил определението на Софийския градски съд, с което първоначално е потвърдено постановлението на Софийската военно-окръжна прокуратура за прекратяване на разследването по „възродителния процес“.

САС е приел, че СГС не е изпълнил задължението си да изясни дали всички пострадали, които имат право на жалба, са уведомени надлежно за прекратеното от прокуратурата дело. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече