Съдът в Страсбург осъди България заради задържане на малолетна

0

България е осъдена от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) да плати обезщетение от 3000 евро и разходи по дело в размер на 1500 евро заради незачитане на правата момиче от Дом за временно настаняване за малолетни и непълнолетни в Горна Оряховица, съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Случаят е от 2016 г., когато девойката е 15-годишна. Тя е била задържана заради кражба в дома за 44 дни без достъп до съд. След това е настанена в Кризисния център в с. Балван, Великотърновско, до изпращането ѝ във възпитателното училище-интернат (ВУИ) в с. Подем. 

Съдът намира, че е нарушен член 5, § 4 от Европейската конвенция за правата на човека. Не са убедителни аргументите както на правителството, така и на Конституционния съд в Решение № 11 от 4 октомври 2016 г. по конст. д. № 7/2016 г. (съгласно което чл. 37 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните не противоречи на конституцията). Според чл. 37 задържането на малолетни и непълнолетни в тези домове е за срок само до 24 часа по заповед на МВР и за срок само до 2 месеца с разрешение на прокурор. Според КС прокурорският акт има административен характер и поради това подлежи на съдебен контрол по реда на АПК.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече