Създателите на „Спутник V” искат извинение

0

Създателите на първата руска ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“ поискаха извинение от ръководителката на Европейската агенция по лекарствата Криста Виртумер-Хохе. Тя сравни с „руска рулетка“ евентуалната ускорена регистрация на ваксината в Австрия.

В интервю за австрийска телевизия Криста Виртумер-Хохе призова страните от Евросъюза да не прибързват с регистрацията на руската ваксина, както направиха Унгария и Словакия, а да изчакат становището на Европейската агенция по лекарствата.

    Според създателите на „Спутник V“ изказването е неуместно, подкопава доверието в агенцията и повдига въпроса за възможна политическа намеса в процедурата по регистрация на препарата на територията на Европейския съюз.

Междувременно от Руския фонд за преки инвестиции, който финансира разработването на „Спутник V“ съобщиха, че са подписали споразумение с швейцарската компания Adienne Pharma and Biontech за производството на ваксината в Италия.

През февруари престижното научно списание „Лансет“ публикува резултатите от третия заключителен етап на клиничните изследвания, според които ефективността на руската ваксината e почти 92%.

В момента “Спутник V” е регистрирана в 46 страни по целия свят, отбелязват създателите на ваксината в Туитър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече