С е-система МОН ще решава за всяко училище дали да бъде онлайн

0

На база е-система образователното министерството ще взема решение за всяко училище поотделно дали ще бъде в дистанционно или присъствено обучение. Това стана ясно от думите на служебния просветен министър проф. Николай Денков.

„Искаме преди 15-и септември да получим пълна интеграция на системата на здравеопазването с нашата система за информация, така че още тогава да имаме подробна информация колко са преболедували, колко са ваксинирани, кои са тествани през последния период – учителите, непедагогически персонал и ученици. На тази база заедно с РЗИ-атата да можем да вземем решение за всяко едно училище поотделно”, разясни той пред БНР.

Нагласата към момента е учебната година да бъде открива присъствено. „Обещали сме го на първи клас в цялата страна. Ако не сме в тъмночервена зона, и в останалата част”, категоричен е проф. Денков.

По думите му обаче фокусът трябва да бъдат учителите. „Присъствено обучение неможе да има без здрави учители. Нашата задача да намерим баланса между максимално присъствено обучение, но при наличие на здрави учители”, заяви проф. Денков.

Министърът допълни, че тази година насоките ще дадат възможност на директорите да вземат решение в конкретната ситуация кога трябва да преминат към дистанционно обучение. Ако са с малък брой заболели, нямат болни ученици и учители, няма нужда да минават, посочи той. При превключване към онлайн уроци пък половината от учениците могат да са присъствено, докато миналата година бяха само 38%.

Проф. Денков коментира, че реакцията на учителите за ваксинацията е като на цялото общество и тепърва ще си пати от това при следващите вълни. Той не очаква да сме достигнали до колективен имунитет, тъй като в него влизат всички участници, включително и децата.

Преди старта на учебната година ще продължат разговорите за носенето на маски и скрининга в училище.

„Не могат да се правят тестове без съгласието на родителите. Дали сме възможност, ако 90% от тях са съгласни. Ще осигурим безплатни тестове, работим да са от по-щадящите и да се взема секрет на устата, а не от носа. Предполагам, че това ще се случи в определени училища, в другите ще има безплатни тестове за децата със симптоми”, каза министърът.

Още преди 15-ти септември ще бъде активиран и механизма за обхват. „Ще се започне по-рано обикалянето около училищата, за да може да разберем какво се случва с всяко дете от списъците”, обясни проф. Денков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече