Таванът на пенсиите да падне, предлага ГЕРБ

0

Предложенията на партиите в парламента за промени в Кодекса на труда, с които да се създаде механизъм за автоматично определяне на минималната заплата,  фигурират и в така наречения удължителен закон за Държавния бюджет и за бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

Очаква се тази седмица депутатите да го приемат окончателно, като между първо и второ четене са направени нови предложения, свързани със социални и пенсионни плащания, сочи докладът на бюджетната комисия за второто четене.

Корнелия Нинова и депутати на БСП правят предложението максималният месечен осигурителен доход от 1 януари догодина да 4200 лв. Сега тази стойност е 3400.

Левицата предлага още месечното обезщетение за гледане на дете през втората година, което се изплаща от НОИ, да е 850 лв., също от януари.

Асен Василев и депутати от „Продължаваме промяната“ са внесли между първо и второ четене на удължителния закон предложение – със съгласието на майката след навършване ан 6-месечна възраст на дететоотпускът за раждане и гледане в остатъка му до 410 дни да може да се ползва и от един от родителите на майката илина бащата, когато работят по трудов договор.

Друго предложение на Василев и депутати от ПП е за промяна на швейцарското правило за индексация на пенсиите. Предлага се те да се индексират всяка година от 1 юли с процент, равен на по-голямото от 100% от от инфлацията  или 100% от ръста на осигурителния доход през предходната година.

От ГЕРБ пък предлагат от 1 януари да отпадне таванът на пенсиите, който от октомври тази година е 3400 лв., а по данни на НОИ под 1000 са пенсионерите, които остават ограничени от този таван.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече