Тагарев: Учим история, писана под диктовката на Кремъл

0

„Едно от обясненията ми за руската пропаганда у нас е, че ние не познаваме собствената си история. Учим я по начин, който е писан в голямата си част под диктовката на Кремъл или директно от Кремъл. Трябва да познаваме по-добре собствената си история. Имаме много събития и постижения, с които трябва да се гордеем.

Много от тях не съответстват на интересите на Кремъл и съответно са забравени от хората, не се преподават, не са известни на голяма част от българския народ“ – така военният министър Тодор Тагарев разясни пред журналисти предложението си учебниците по история, медиите и социалните мрежи да се прегледат за руска пропаганда.

За това той заговори в свое интервю от миналата седмица в дискусионен формат на Атлантическия съвет в САЩ.

Днес министърът даде и пример с офицера Димитър Списаревски. „Малко хора знаят, никога не сме го учили това. Достоен български офицер, изключително интелигентен, който дава живота си, защитавайки София от бомбардировки. Загива на 27-годишна възраст, преди три седмици отбелязахме 80 години от неговия подвиг. Това не е известно в България, а говорим за някой си Альоша, който никога не е воювал на наша територия. Това е измисления герой, наложен от руската пропаганда в България“, обясни Тагарев.

В САЩ той се е срещнал със заместник-министъра на отбраната, представители на Държавния департамент, Съвета по национална сигурност към Белия дом, Агенцията по отбранително сътрудничество, с фирми, неправителствени организации и университети.

Министърът обясни, че нови решения всъщност няма, тъй като те се вземат в рамките на НАТО.

„Дискутирахме за многонационалната бойна група, която е на наша територия, в каква степен сме готови да осигурим съюзниците, които вече се намират на наша територия и възвръщането на допълнителни сили, когато това се наложи“, обясни Тагарев.

Той подчерта, че у нас има и американски военни, а САЩ може да помогне на България да получи пари за изграждането на допълнителна инфраструктура у нас.

Обсъдено е било и изграждането на центъра за ремонт на бойни машини „Страйкър“ в България.
 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече