Таксито двойно в нощта на ЧНГ

0

Двойна ще е тарифата на такситата в новогодишната нощ. Това потвърдиха редица източници на „Телеграф“ от таксиметровия бранш, като настояха за анонимност, тъй като практиката е незаконна.

Тарифи

В България таксиметровите фискални апарати имат само две тарифи – дневна и нощна. Празнична тарифа няма. От години обаче задължителна практика в новогодишната нощ е водачите на жълти автомобили да отказват да включат апарата и да търсят предварителна договорка за твърда цена на предстоящия курс. „Това е незаконно, разбира се, но се прави по няколко причини. Основната е, че почти няма контрол, тъй като инспекторите на ДАИ също са хора, имат семейства, близки и приятели и искат да празнуват с тях. Другата причина е, че пътниците нямат избор, тъй като търсенето е много над средното, а предлагането е много ниско. Има я неписаната уговорка „Вместо да празнуваме, ние сме тук да ви возим. Затова ще платите по-скъпо“, обясни за „Телеграф“ високопоставен служител в столична такси централа.

Недостиг

Според запознати от общо 5500 лицензирани таксита в столицата в новогодишната нощ се очаква да работят едва около 1700. Желаещите да пътуват традиционно ще са в пъти повече от наличните коли, което поставя шофьорите в позиция да отказват курсове на тези клиенти, които държат да се возят на редовна цена. „Пред всяка кръчма или клуб около 5-6 сутринта има по 20 клиенти за 1-2 таксита. Всъщност никой не се пазари, а напротив – стига се дотам хората буквално да наддават, за да се качат“, сподели за „Телеграф“ таксиметров водач от голяма столична фирма. Според него няма да има курс под 30 лв. от център до квартал в нощта на пиратките.

С любопитство се стига далеч! Vesti.bg

Цени

По-скъп ще е превозът с такси и по официална тарифа през празничния сезон. Около 65% от таксиметровите коли в София са с вече сменени цени съгласно решението на Столичния общински съвет от ноември. Очаква се до 31 декември всички шофьори да са сменили тарифите, като след Нова година приемането на клиенти по старите цени ще е незаконно. Новите минимални цени са 1,21/1.39 лв. съответно за дневен/нощен курс. Справка на „Телеграф“ показа, че всички големи столични фирми ще возят на цени до 1-2 стотинки над минималните.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече