Татяна Жилова: Опасно е прокуратурата да бъде оставена като самоуправляваща се

0

Много е опасно разделянето на Висшия съдебен съвет на две – съвет на съдиите и съвет на прокурорите, защото е много опасно прокуратурата да бъде оставена като самоуправляваща се. Тя има монопол върху цялото досъдебно производство“.   

Това заяви пред БНР председателят на Съюза на съдиите в България – съдия Татяна Жилова.

Тя подчерта категорично, че обществото трябва да е наясно, че съдът и прокуратурата не са равнопоставени:

Трябва да има механизъм за обществен надзор в прокуратурата, а също и за съдебен контрол върху някои действия на прокуратурата. Няма как да очакваме, че това, което е за съдебната система и съответно – за съдебната колегия във ВСС, да е същото и за прокуратурата“.

По думите ѝ мнението за разделянето на ВСС трябва много внимателно да бъде обсъдено, защото „какво означава да има един ВСС само за прокурорите„.

„Но мнението на съдиите показва, че е нетърпим в момента този модел на организация в съдебната система. И трябва да се отстоява в по-голяма степен независимостта на съда„, коментира още съдия Жилова в контекста на проведена анкета сред съдийската общност.

Aнĸeтaтa e пpoвeдeнa oт УC нa CCБ в пepиoдa oт 20 дo 31 дeĸeмвpи 2021 г. cpeд 86 cъдии. Πoвeчe oт пoлoвинaтa yчacтници в нeя ca cъдии в paйoнeн cъд  (52,3%), eднa тpeтa ca cъдии в oĸpъжeн cъд (29,1%), близo 15% cъдии в aдминиcтpaтивeн cъд, oĸoлo 10% cъдии в aпeлaтивeн cъд и мaлъĸ бpoй cъдии oт cпeциaлизиpaн cъд, BKC и BAC. 83,7% oт yчacтницитe в пpoyчвaнeтo имaт cтaж в cъдeбнaтa cиcтeмa нaд 12 години.

Cъдиитe в Бългapия нacтoявaт зa cepиoзни пpoмeни в мнoгo нaпpaвлeния oт opгaнизaциятa и pъĸoвoдcтвoтo нa cъдeбнa cиcтeмa. Ceгaшният мoдeл нa opгaнизaция нa cъдeбнaтa cиcтeмa, фopмaтa нa ĸoнĸypcитe, нaчинитe нa ĸoмaндиpoвaнe и paзлиĸитe във възнaгpaждeниятa нa cъдиитe oт paзличнитe нивa нa cиcтeмaтa cpeщaт виcoĸa cтeпeн нa нeoдoбpeниe и ĸpитичнocт“. Toвa пoĸaзвaт peзyлтaтитe oт пpoyчвaнe нa Cъюзa нa cъдиитe в Бългapия cpeд cъдийcĸaтa oбщнocт, зa ĸoитo УC нa CCБ yвeдoмявa в пиcмo пpeдceдaтeля нa пapлaмeнтapнaтa ĸoмиcия пo ĸoнcтитyциoнни и пpaвни въпpocи Mилeн Maтeeв, президента Румен Радев и миниcтъpa нa пpaвocъдиeтo Haдeждa Йopдaнoвa. 

Съдия Жилова подчерта, че тази анкета е само първата крачка, предстои да се направи още по-задълбочено и разширено проучване сред съдии, както и да се инициира публична дискусия за съдебната реформа.

„Ние сме заявили категорично нашето становище, че ще участваме активно, ако бъдем поканени в дебатите по конкретни текстове, организирани от Министерство на правосъдието и на парламентарната правна комисия“, заяви тя.

По думите ѝ гласовете на съдиите са разнопосочни по отношение на модела на ВСС:

„Всички са за намаляване на мандата на ВСС, но за това дали да бъде постоянно заседаващ, или сесийно заседаващ – преобладаващите мнения са за сесийно заседаващ ВСС. … Това ще има много положителен ефект в самата съдебна система за решаване на проблемите на натовареност и кариерно израстване, защото, когато се загуби вътрешният поглед, нещата не са добре“.

Председателят на Съюза на съдиите в България коментира статута на т.нар. трима големи в съдебната система:

„Те не трябва да бъдат пакетирани. Има голяма разлика между ръководителите на върховните съдилища и главния прокурор. Те не могат да бъдат равнопоставени. В процедурата за избор на главен прокурор могат да участват съдии, нормално е и в прокурорската колегия да има представители на съдийската общност, докато обратното е недопустимо“.

ССБ подкрепя възможността, която се обсъжда, съдия от Върховния касационен съд да разследва главния прокурор, съобщи още Татяна Жилова и уточни:

„Трябва да се разграничи органът, който да направи преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление от главния прокурор. Нашето мнение е, че един такъв орган може да бъде само Съдийската колегия на ВСС. Когато този орган вземе решение, че са налице достатъчно данни, тогава може да се избере ад хок съдия, който да бъде наказателен съдия от ВКС, който да проведе разследването. По наше мнение това без конституционна промяна не може да стане. … Може да стане в рамките на едно обикновено Народно събрание“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече