Тежко болни деца лежат в ИСУЛ от месеци без топла вода

0

Част от най-важните детски отделения в ключовата УМБАЛ „Царица Йоанна“ (ИСУЛ) в София работят от месеци без топла вода. Реакция няма от нито една отговорна институция, поради което доброволци ще купуват проточни бойлери на отделенията, за да не се лекуват някои от най-тежките случаи у нас в примитивни условия. Това се разбра от емоционален пост на Ани Стоянова – основател на фондация „Даная“, която наред с други каузи се бори за нормално детско здравеопазване.

„В детската онкохематология в ИСУЛ няма топла вода от лятото. В това отделение се лекуват едни от най-тежките случаи, децата и майките им живеят там с месеци, подложени на огромна болка. В пълна изолация“, разказва Ани Стоянова. Според нея, болницата прехвърля топката на „Топлофикация“, а тя на Столичната община и обратно, а министерството на здравеопазването не реагира. След среща с ръководството на болницата, от фондацията обявяват, че ще закупят колкото проточни бойлери в необходимо за отделението.

След разпространяването на сигнала институциите явно са се задействали, защото в социалната мрежа „Фейсбук“ се появиха постове, че топла вода вече има. Появиха се коментари, че водата е спирана умишлено. Според източници на „Сега“ топла вода е имало, но се е чакало дълго време да потече от тръбите.  Очаква се официално изявление от болницата как се е стигнало до този проблем. 

Това не е първият такъв сигнал. През лятото имаше кампания за дарения за ремонт на помещения, които да разширят капацитета на детската УНГ клиника в същата болница. Тя има едва 11 легла, за които през юни чакаха около 200 деца от цяла България. Заради големия брой пациенти, болницата ползва и допълнителни помещения, които обаче са в окаяно състояние – без тоалетни, топла вода.

„Сега“ зададе въпроси по случая на министерството на здравеопазването и на Столичната община. „Топлофикация“ отговори, че доставя топла вода до абонатната станция на болницата. Оттам нататък не е при нея проблемът. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече