Терзиев с предложение за 15% увеличение на заплатите в градския транспорт, протестиращите искат повече

0

Кметът на София Васил Терзиев с предложение за 15% увеличение на заплатите в градския транспорт, но протестиращите настояват за повече. Това стана ясно след среща на кмета с работещи в столичния градски транспорт.

„Имахме продуктивна среща с представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“. Ние предложихме 15% увеличение на основната работна заплата от 1 март 2024 година. Ще се търси възможност за повторно увеличение през годината„, каза кметът на София след срещата.

Ще обсъдим със синдикатите дали предложението на Столична община ни устройва, а то е увеличение на заплатите с 15%. Ние искаме 30% увеличение на заплатите и ще настояваме за това. Протестите спират до обсъждането на заплатите, следващата седмица се готвим за нови. Имаме готовност и за 2 часа да свикаме протест и да блокираме цяла София“, заявиха от своя страна протестиращите в транспорта.

„В момента постигнахме единомислие за условията на труд и намаляване на извънредния труд. Не намерихме допирни точки в искането за увеличаването на заплатите. Нашите искания са повече от 15%. Ще обсъдим със синдикалните структури дали това предложение ги устройва. Ще продължаваме да настояваме държавата в лицето на управляващите в МС да вземат решение за допълнително субсидиране на Столична община за увеличение на заплатите в градския транспорт, включително и за увеличение на субсидиите и в други градове, където зрее изключително напрежение“, каза Иван Кирилов, председател на федерация на транспортните работници към КТ – „Подкрепа“.

Припомняме, че те излязоха на протест в столичния квартал „Дружба“ в 8 часа. Акцията е организирана от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ, а основното искане е за 30% увеличение на заплатите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече