Терор: Банки скубят 20 лева за откриване на депозит

0

Банките продължават да налагат нови такси и да скубят клиентите си. С нов налог „откриване на депозит”, небезизвестен трезор „сурвака“ мераклиите да спестяват пари.

20 лева е таксата за откриване на депозит на физическо лице във въпросния трезор, който оперира в България, съобщи banker.bg. Новата такса е вписана в тарифата, която действа от 14 декември миналата година. Това е удръжката за спестявания до 200 000 лева, над тази сума е по договаряне. За същата сума, но в евро, таксата е 20 евро.

За депозитите на физически лица досега нямаше такси – нито за откриване, нито за закриване. Останалите банки все още не са обложили гражданите, но и това е въпрос на време, смятат анализатори на банковия пазар.

    Промени засега няма в ОББ, УниКредит Булбанк, Пощенска и др. Това наистина би спряло част от спестителите да трупат в банка. Според последната статистика на БНБ за тримесечието юли-септември, по банките са затворени рекордно количество пари –  58.1 млрд. лева.

Това е размерът на спестяванията само на физическите лица и самостоятелните предприемачи (в т.ч. еднолични търговци и самонаети лица). А лихвите по новооткритите депозити са кръгли нули при големите банки. Редки изключения има само при по-малките, където доходността стига едва до 0.5%.

В последните месеци много финансови институции промениха тарифите си и при няколко се появиха такси по безсрочните влогове на граждани. За някои удръжки, трезорите понякога избягват да информират клиентите си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече