Транспортът в Гърция е напълно блокиран заради стачка

0

Стачка парализира южната ни съседка Гърция, като транспортът е напълно блокиран. Пред парламента се провеждат протестни демонстрации. С червени знамена демонстрантите и лидерите на опозицията искат оттегляне на спорен проектозакон, променящ 8-часовия работен ден. Организатор на общонационалната стачка са синдикатите и опозиционните партии.

Консервативното правителство на Киракос Мицотакис внесе в парламента промени в трудовото законодателство, които според управляващите са в подкрепа на правата на работещите. Тълкуването на синдикатите и опозицията обаче е, че законовите изменения са посегателство срещу правата на работниците и се прави опит за въвеждане на нови права на работодателите – да уволняват лесно всеки работещ както в частния, така и в държавния сектор.

Транспортът в Гърция е напълно блокиран. 

Стачката започна в 6 часа тази сутрин и засегна силно транспорта – железничарите спряха влаковете във всички направления, фериботите остават на котва, стачкуват и авиодиспечерите, вследствие на което са отменени много вътрешни и международни полети.

Опозицията и синдикатите организираха масови демонстрации.

Пред парламента в Атина хиляди гърци скандират: „Няма да ни превърнете в роби на 21-ви век“. В протестните демонстрации участват служители в държавния и частния сектор, пенсионери, безработни и студенти.

Всички депутати на Комунистическата партия са на протестите. Лидерът на комунистите Димитрис Коцумбас заяви:

„Днес всички сме заедно на протестите в общ фронт, за да се оттеглят всички закони срещу правата на работниците, приети  от управляващите в последните години. Отказваме да работим по 10 часа на ден. Не трябва да се приема този проектозакон на управляващите. Защитаваме свободата и правото на синдикална защита за всички работници.“

Масово е участието на студентите, които скандират с искания за достойна работа и живот  в Гърция, свидетелства кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече