Трафик от 250 гигабита в сек е регистриран по време на кибератаката на Преброяване 2021

0

Трафик, равен на целия влизащ в България трафик на интернет, е бил отчетен по време на хакерската атака срещу електронното преброяване. Това каза за БНР Красимир Симонски от Държавната агенция „Електронно управление“.

„Този трафик беше с размерите да запълни целия международен капацитет на България – интернет вход. Атаката е достигнала 250 гигабита в секунда. Това е все едно в едно шише да наливате през тясното гърло много повече вода – знаете, че се получава задръстване“.

Проверките на кибератаката продължават. Красимир Симонски посочи, че изводите насочват и към това, че може би кибератаката е целяла съвсем съзнателно електронното преброяване да бъде блокирано:

„Натам водят изводите, абсолютно, това е и заключението. НСИ и цялата ни държава е станала жертва на някакви доста лоши и зли помисли. Тук може да се потърси  и къде е мотивацията. Но някой може би е имал интерес да спре това преброяване или да го дискредитира, да го направи по начин, по който да не се постигне ефектът от това преброяване“.

В националната статистика са отчели потенциалните рискове при влизането в системата и запазване сигурността на данните, но не са се замисляли „за достъпа до системата така сериозно“, подчерта Красимир Симонски. Заради проблема НСИ спря за малко електронното преброяване още на старта му. Срокът за неговото провеждане беше удължен до края на септември.

От днес започва Европейският месец на киберсигурността. Част от събитията и тази година са организирани от Държавната агенция „Електронно управление“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече