Тренд: 27% от българите биха емигрирали в чужбина, 3/4 от тях – за по-високи доходи

0

27% от българите биха емигрирали в чужбина – данните са от проучване на изследователски център “Тренд“. Изследването е проведено в периода 5-11-и септември. Проучването, възложено от евродепутата Сергей Станишев, беше представено на организиран от делегацията на българските социалисти в Европейския парламент форум за демографската ситуация в страната.

Демографските проблеми, демографската криза са най-важната и най-болезнената тема за България, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на форума. Тя подчерта, че България е начело на негативните класации в Европа за най-слабо развит и най-бързо изчезващ район – Смолянския:

Няма да развеем бялото знаме по отношение на демографските проблеми. Не всичко е загубено, сега е времето да бъдат взети мерки. Всички заедно да осигурим сигурността на България. Сигурността е в основата на разплитането на здраво стегналия ни за гушата демографски възел. Сигурност във всички аспекти. Сигурността е преди всичко социална сигурност, а това без лява политика и лява идеология не може да се случи.“

Данните от проучването на „Тренд“  сочат, че за 76% от анкетираните ниските доходи са основният фактор, поради който младите хора отлагат създаването на деца, а според малко повече от 50% причината за това е липсата на сигурност. За над половината от тези, които биха емигрирали, основната мотивация би била по-добра възможност за работа в чужбина. 

През 2050-а година 50-70% от днешните професии няма да са на пазара на труда. У нас вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама жители. Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица – един малък град, всеки месец един средно голям град и всяка година – един голям град с мащабите на областен център, изтъкна евродепутатът Сергей Станишев: 

„Това е ужасно тежка статистика. Тази тенденция, ако не бъде пречупена – към 2050 г. ще бъдем под 5 милиона души, голяма част от населението ще бъде на възраст над 65 години – около 40%, а а хората в активна възраст, значителна част от тях ще бъдат слабо образовани, неконкурентни на пазара и социално слаби.“ Станишев е категоричен, че демографията трябва да е новата национална цел пред страната. Бившият премиер лансира и предложение – всяко българско правителство да има специален вицепремиер, който да отговаря за демографията, както и да се заложат мащабни програми за профилактика в Бюджет 2024. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече