Трима българи са задържани като част от международна група за финансови измами

0

Петима души са задържани като част от разкрита миналата година международна група за финансови измами, компютърни престъпления и пране на пари. 

След издадени от прокуратурата в Бавария Европейски заповеди за арест са задържани трима българи, чешки гражданин и гражданин на Черна гора, съобщиха от спецобвинението.

Разследването е съвместно на полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България. Те са били подпомагани от Българското бюро на Евроджъст. При акцията миналия април у нас бяха задържани трима български и един германски гражданин, предполагаем ръководител на престъпната мрежа, а други петима –  в Сърбия.

В Германия пък беше блокирана банкова сметка на групата с над 2,5 милиона евро. 

Предполагаемите жертви на групата са над хиляда европейски граждани, от които са били присвоени над 10 милиона евро. Измамените били примамвани да се  регистрират в нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции, криптовалути и други финансови инструменти.

Таксата за регистрация е била 250-300 евро. Тя и инвестираните суми се превеждали по сметки в различни точки на света и с поредица банкови транзакции – изпирани и после разпределяни между участниците в групата.

След изправяне пред съда двама от новите обвиняеми – чуждите граждани, са задържани за постоянно в ареста, други двама са с мерки за неотклонение „домашен арест“ и един е с „подписка“.

За продължението на акцията е публикувана информация и на страницата на Евроджъст.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече