Тръгват влаковете от третия лъч на метрото

0

Кметът на София – Йорданка Фандъкова ще открие линията, която ще свързва кварталите „Хаджи Димитър“ и „Красно село“.

Стойността на проекта е 498 млн. евро – национално и европейско финансиране.Снимка: БГНЕССнимка: БГНЕС

Първият етап от третата линия на метрото започна своята реализация през 2016 година. Той свързва ул.“Житница“ в квартал „Красно село“ с бул.“Владимир Вазов“. Той е с дължина 8 километра.

Вторият етап е с дължина 4 километра и е в район „Овча купел“ до околовръстния път на Горна баня.Снимка: БГНЕССнимка: БГНЕС

Вторият етап от третата линия на метрото строително е завършен. Предстоят довършителни работи. Към края на годината се планират комплексни изпитания, за да може да се готви за въвеждане в експлоатация.

Очакваме около 110 000 пътници на ден. Намалението на изхвърлените вредни емисии очакваме да бъде над 11 000 тона годишно. Разбира се, намаление на трафика“, коментира Йорданка Фандъкова.

Третата линия на столичното метро е ново поколение, с коренно различна автоматика на управлението, обясни в интервю за „Хоризонт“ инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на Столичния метрополитен. Различно е и диспечерското управление, на пероните на метростанциите има преградни прозрачни врати, които са синхронизирани с движението на влаковете.
Снимка: БТАСнимка: БТА

На места е улеснено закупуването на билет. „Ще има колонка, от която с банковата си карта ще може човек да се чекира и да мине, това е облекчено, за да може по-лесно и по-бързо да бъдат обслужвани пътниците“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече