Трябва широка дискусия за датата на националния празник

0

По отделни теми отдавна се водят разговори за промени в Конституцията в НС. Но как точно всеки си представя промените, особено в съдебната власт и независимостта на съдиите? Видяхме, че има съгласие да се постигнат международните стандарти. Първите стъпки бяха още през 2015 г., но те не бяха доведени докрай, каза в интервю за Радио Пловдив заместник-председателят на НС и пловдивски депутат Никола Минчев

Той обясни, че идеята е съдиите да се избират от съдии, а парламентарната квота да дава насоките и „външния поглед“, но важните въпроси да се вземат от съдии. „Например основната дума ще имат съдиите при избора на председател на ВАС и ВКС, за да се постигне независимост на институциите. За да не се капсулират, е ролята на външната квота, която контролира“. 

По повод фигурата на главния прокурор, Никола Минчев обясни, че за да отпадне фигурата му, се изисква Велико Народно събрание. 

„С начина, по който се променя компетентността на главния прокурор, ще бъдат разрешени някои от проблемите около фигурата му. Една от стъпките е намаляването на мандата му от 7 на 5 години. Основната промяна е, че му се взима правомощието да осъществява надзор за законност“, обясни зам.-председателят на НС. 

Никола Минчев допълни, че въвеждането на мандатността на кметовете до 2 мандата е с цел да се предотврати феодализация по места.

По думите му темата за националния празник е уместно да бъде повдигната за широка обществена дискусия. „Винаги около 3 март се е повдигала темата, нека да се видят нагласите не само сред политиците, а и в обществото. Нека да има и други дати – 6 септември да речем… Това е тема за широко обсъждане“, каза Никола Минчев. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече