Търсят се новите лица на науката

0

Наградите за принос в науката „Питагор“ на Министерството на образованието и науката се организират с изцяло нов регламент през 2021 г. Ще бъдат връчвани отличия в категориите – Голяма награда „Питагор“ за цялостен научен принос и Голяма награда „Питагор“ за млад учен, както и награди „Питагор“ за научен колектив с успешна експлоатация и трансфер на научни резултати в полза на индустрията и/или обществото, за решаване на обществени предизвикателства (конкретната област за тази година ще бъде определена от журито и ще се публикува на страницата на МОН допълнително), за пробив в науката и за фирма с най-много инвестиции в научна дейност и развитие.

Кандидатите представят научните си резултати за период от 3 години (2018 – 2020) с изключение на Голяма награда „Питагор“ за цялостен принос, за която кандидатите представят обобщено най-значимите си научни резултати през цялата си кариера. Кандидатури могат да подават научни или обществени организации, група учени и индивидуални учени. МОН запазва правото си да отправя индивидуални покани за участие към изявени учени, идентифицирани с помощта на аналитични данни от платформите, които проследяват наукометричните показатели (SCOPUS и/или Web of Science).

Крайният срок за подаване на предложенията е 16 април 2021 г. на електронни адреси vesela.vasileva@mon.bg и e.foteva@mon.bg. Церемонията по награждаване ще се проведе в подходящ формат около националния празник 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

До 7 април пък се приемат проекти за учасите в 23. национален конкурс „Млади таланти“, организиран от МОН. Кандидатури се подават на имейл y.zherkova@mon.bg и vesela.vasileva@mon.bg. Конкурсът ще се проведе в периода 26 – 28 април 2021 г. Регламентът предвижда подготовката на научноизследователски и иновативни проекти в категориите биология, химия, информатика, инженерни науки, материалознание, математика, медицина, физика, социални и хуманитарни науки и екология.

Класиралите се на първите три места участници в националния конкурс представят България на Европейския конкурс за млади учени. Три проекта получават право на участие в Европейското младежко научно изложение EXPO Science Europe 2021 г. Аз-буки

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече