Тъщата на Риши Сунак стана депутат в Индия

0

Тъщата на британския министър-председател Риши Сунак стана днес депутат в индийския парламент като признание за нейната работа в благотворителния отдел на световния технологичен гигант „Инфосис“ (Infosys), на който съпругът ѝ Нараяна Мурти е съосновател, предаде Франс прес.

Седемдесет и три годишната Судха Мурти, бивша председателка на Фондация „Инфосис“, беше назначена в горната камара на индийския парламент, 12 от чиито членове се назначават от държавния глава за шестгодишен мандат, а останалите, почти всички, се избират. По принцип с подобна чест се удостояват хора, които са силно ангажирани в обществения живот.

Ръководената от Судха Мурти фондация е особено известна с това, че е създала библиотеки в селските райони.

През 2009 г. дъщеря ѝ Акшата се омъжва за Риши Сунак, който сега е на 43 години, а през 2022 г. става първият британски премиер с произход от Южна Азия, предава БТА.

Индийският министър-председател Нарендра Моди заяви, че е „възхитен“ от назначението на Судха Мурти, обявено от индийския президент Драупади Мурму.

Нейният „принос в различни области, особено в социалната дейност, филантропията и образованието, е огромен и вдъхновяващ“, каза той в съобщение в социалните мрежи.

„Много съм благодарна за възможността да служа на нашата нация“, коментира в социалната мрежа „Екс“ Судха Мурти, която е инженер по образование.

Съпругът ѝ Нараяна Мурти, чието нетно състояние сп. „Форбс“ оценява на 4,7 млрд. долара, разказа как в началото на 80-те години на миналия век е трябвало да вземе пари назаем от съпругата си, за да стартира „Инфосис“, понастоящем седмата по големина компания в Индия по отношение на пазарната капитализация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече