Убиецът Божидар Атанасов подготвял бягство от затвора

0

В управата на Пловдивския затвор разполагали с оперативна информация, че осъденият на доживотен затвор убиец Божидар Атанасов готви бягство и крои планове да се снабди с пистолет. Друг осъден съобщил, че килърът планира да изчезне по време на разходката си на т. нар. голямо каре, защото тогава има по-голяма свобода на действие.

Това се е случило на 28 април м. г. и същия ден килията на Атанасов е претърсена. Открит е мобилен телефон, при чието изземане той оказал съпротива и се наложило да бъде употребена сила. След отключването на апарата в него били открити описания на времето, необходимо за придвижване от затвора до някоя друга точка – примерно до Първо районно – 5 минути. Отделно имало точните разписания по часове на някои мероприятия в тъмницата. По тази причина ръководството е взело решение да премести Божидар Атанасов да излежи присъдата си в София.

Той обжалвал заповедта за това и заявил пред Административния съд в Пловдив, че не е кроил планове за бягство. „От 2015 г. ми се подмята как съм щял да бягам и копая канали, но как се случва това с 8 човека в стаята. Представете си как 60-годишен човек бяга от затвора при 60 метални врати и от тези млади момчета“, казал той. И допълнил, че времевите разписания в телефона му и интересът му към оръжията са свързани с неговата защита и опитите му за възобновяване на едно от делата срещу него.

Божидар Атанасов е с влязла в сила доживотна присъда за убийството на бизнесмена Огнян Харизанов-Лудия през август 2007 г., извършено, когато е бил в отпуск от затвора, където по онова време изтърпявал наказание за разпространение на наркотици. Той е осъден на доживотен затвор и за убийството на митничаря Георги Дребчев през 1999 г., което беше разкрито 15 години по-късно. По това дело обаче още се чака произнасянето на ВКС.

Административните магистрати в Пловдив намират за недоказани плановете за бягство, защото има данни, че определени затворници не желаят Божидар Атанасов да излежава присъдата си в Пловдив. А и подадената от съкилийник информация не е проверена надлежно. За разписанията колко време би отнело придвижването му от затвора до дадено място съдът смята, че са свързани с излизането му в отпуск преди 16 години, когато е трябвало да се регистрира в някое районно.
Така заповедта е отменена с решение, което е окончателно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече