УЖАС: Екологична катастрофа заплашва жителите на град Средец

0

Екологична катастрофа заплашва жителите на град Средец. 21 години след като Министерството на отбраната закрива четирите военни поделения в края на града – сградите са разграбени, порутени и опасни, а територия от близо 40 декара е превърната в огромно сметище. Община Средец няма нито необходимата техника, нито работници, за да разчисти отпадъците, а Министерството на отбраната през последните 10 години не отговорило на нито едно от многобройните изпратени до тях сигнали и писма от Общината. 

Още през 2012 година Община Средец внася в МО искане собствеността върху военния имот с отпаднала необходимост да и бъде прехвърлена за стопанисване. Отговор няма. През 2017-та година искането е изпратено отново. Отговор пак няма, а боклуците на терена продължават да се трупат. Преди една година от МО предлагат на Община Средец да изготви количествена сметка, за да се види какви разходи ще бъдат необходими за почистване на отпадъците. Общината, обаче, не може да изготви такъв финансов план, а междувременно на 5-и ноември с решение на Министерския съвет 40 дка от военния имот се прехвърлят като собственост на Министерството на земеделието, храните и горите. Защо Общината не може да изготви количествена сметка и кога и как ще бъде разчистен сега теренът.

Нерегламентираното сметище, в което е превърнато безстопанственото военно поделение, придобива критични размери, а до момента няма никакви действия за прекратяване на замърсяването. Преди седмица Областната дирекция „Земеделие и гори“ в Бургас получава акта за държавна собственост върху 40 декара от терена. Към имота има интерес и ако се рекултивира, може да се използва, каза началникът на отдел Управление на държавни земеделски земи към МЗ Кирил Стоянов. Тъй като министерството от скоро е собственик на терена, още не са набелязани мерки за разчистването му, допълни той.

За 16 февруари (сряда) е предвидена среща на представители на МО с кмета на община Средец Иван Жабов. Разчистването на сметището ще бъде тема на разговора. Въртележката между собствениците на имота, Общината и контролните органи продължава да се върти, а въпросите кой, кога и как ще разчисти сметището се движат години наред в омагьосания кръг.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече