Украйна отново поиска повече оръжия от съюзниците

0

Украйна призова съюзниците си да изпратят повече оръжия, докато нейните сили се опитват да забавят военното настъпление на Русия през източния регион Донбас. Русия се готви за голяма офанзива в Украйна, съобщава в редовната си оценка за хода на конфликта американският Институт за изследване на войната. Руските въоръжени сили продължават да провеждат по-ограничени настъпателни действия, за да попречат на украинската армия да овладее инициативата, посочва американският мозъчен тръст. По негови данни руската групировка в източната Луганска област възстановява своята боеспособност и трупа сили за по-нататъшна офанзива. В оценката за развитието на военните действия се казва, че руските сили са постигнали незначителни успехи югоизточно от град Северск, в Бахмутски район в Донецка област, и са продължили настъплението западно от вече превзетия от тях Лисичанск.Украинският президент Володимир Зеленски посети вчера Днепропетровска област в източната част на страната. Той се срещна с украински военни и посети болница, където се лекуват ранени войници.

Зеленски благодари на американския си колега Джо Байдън за предоставянето на още ракетни системи Хаймарс на Украйна. В съобщение в Туитър той каза, че системите и обещаните в новия пакет помощи от Вашингтон 155-милиметрови снаряди са от първостепенна необходимост. А в традиционното си обръщение тази нощ Зеленски отбеляза:

„Вчера направих 24-тото обръщение към парламентите на страните от ЕС и първото, отправено близо до фронтовата линия. Надявам се, че и другите три страни от ЕС ще усетят, че тези мои призиви не са за политика, а за защита на нашата обща свобода и следователно ще стигнем дотам да мога да кажа един ден: всички 27 парламента на Европейския съюз чуват борбата за свобода по-добре от всякакви руски манипулации.“

През вчерашния ден в Сумска област е имало 18 обстрела, съобщи ръководителят на администрацията Дмитро Живицки. Той каза още, че руските военни са използвали различни видове оръжия като ракети и миномети. Пострадали са много населени места, а един човек е бил ранен.

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров заяви, че руски войници са обстрелвали бригадата, която се е опитвала да ремонтира повредения магистрален газопровод в Запорожка област. Съоръжението беше прекъснато преди седмица в резултат на военните действия. Фьодоров каза, че руснаците не са позволили въвеждането на режим на тишина за поправката му, не са позволили и организирането на хуманитарен коридор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече