Украйна разследва България за корупция при доставката на оръжие

0

Въпреки че публично Киев и Зеленски благодарят на София за подкрепата във войната с Русия, на втори план текат доста по-нелицеприятни процеси, отнасящи се до страната ни. Оказва се, че в Украйна се води разследване за възможна корупция в България във връзка с доставките на оръжие през първите месеци на войната.

Това стана ясно от думите на разследващия журналист Христо Грозев в интервю за „Свободна Европа“.

„Тези схеми са транснационални, те включват верига от посредници – България, Румъния, Полша, Словакия, но организацията, която се нарича „Държавно бюро за разследване“ в Украйна, в момента води такова транснационално разследване за злоупотреби, което включва и България“, разкри той.

Новината идва, след като в началото на войната на Русия в Украйна тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова твърдеше, че „България не е доставила и един патрон на Украйна“. Впоследствие тогавашният министър-председател Кирил Петков информира, че България е изнасяла оръжие за Украйна, но индиректно – чрез фирми посредници.

От думите на Христо Грозев става ясно, че хора, свързани с БСП, са получавали комисионни за това, че са помагали на конкретни фирми да имат предимство при сделките за износ на оръжие за Украйна.

„Към онзи момент за Украйна беше толкова важно да продължава достъпа си до българския пазар, че дори те си затваряха очите за тази злоупотреба. Само и само да не се прекъсне този канал на тайни продажби към Украйна“, поясни Грозев.

От „Свободна Европа“ са се свързали с директора на най-големия държавен производител на оръжие ВМЗ „Сопот“ – Иван Стоенчев. Той обаче заявил, че няма информация за водено разследване в Украйна във връзка с доставките на българско оръжие.

В началото на войната в Украйна България беше една от двете страни от Европейския съюз, които отказаха официално да я подпомогнат с оръжие. Въпреки това от отговор на Нинова на въпрос на депутати от ГЕРБ в парламента през април 2022 г. стана ясно, че през първите два месеца от войната България е изнесла оръжия и боеприпаси на три пъти по-голяма стойност, отколкото за същия период предходната година.

В интервю от април 2022 г. бившият шеф на държавната оръжейна търговска фирма „Кинтекс“ Александър Михайлов коментира, че търсенето на оръжие е огромно, а основните дестинации, които се одобряват, са Чехия и Полша.

Почти година по-късно Кирил Петков съобщи, че чрез индиректен износ през Полша, Румъния, САЩ и Великобритания голяма част от снарядите в Украйна в началото на войната са били българско производство. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече