Умъртвяват 13 000 чумави прасета във ферма край Пазарджик

0

13 000 прасета от индустриална ферма край пазарджишкото село Априлци ще бъдат умъртвени, след като от БАБХ съобщиха в сряда вечер, че в свинекомплекса е открита африканска чума по свинете.

Областната служба по безопасност на храните в Пазарджик ще организира принудителното умъртвяване по хуманитарен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине. Наложените мерки влизат в сила от днес.

Това съобщи областният управител на Пазарджик Иван Васев след извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Той допълни, че труповете на животните ще бъдат унищожени под официален надзор, по начин, който не допуска разпространението на болестта. Определен е и подходящ терен за загробване на останки, който се намира в близост до индустриалната ферма.

Достъпът на хора, техника и МПС в района на свинекомплекса вече е забранен. В периметъра е разположено и постоянно полицейско присъствие.

В цялата област Пазарджик се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриални свиневъдни стопанства и фамилни ферми, намиращи се извън предпазната и наблюдаваната зона около огнището.

В населените места от определените 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона започват проверки, преброяване и актуализация на данните за домашни свине и животновъдви обекти.

Експерти от Регионалната дирекция по горите в Пазарджик, съвместно с ловните дружинки, продължават проверките в горските територии и ще вземат проби за африканска чума от отстреляни диви прасета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече