Фандъкова започва спорния ремонт на театър „София”

0

Ремонтът на столичния театър „София“ започва, алармира гражданската организация „Спаси София“. От сдружението публикуваха и снимка на оградата, с която е заградена общинската собственост в очакване строителните дейности да започнат.

Стойността на ремонта е над 10 млн. лева и за него е осигурено европейско финансиране. Плановете на Столична община как точно да извърши реконструкцията на театъра предизвикаха много недоволство и коментари.

„Началото на края на един от най-забележителните паметници на следвоенния архитектурен модернизъм! Започва безумният ремонт на театър „София“ и за последно виждаме фасадата на емблематичната сграда в нейния оригинален вид, преди да бъде покрита със скеле и безмилостно разрушена с къртач. Положихме огромни усилия да вразумим общината, като организирахме множество срещи с най-изтъкнатите експерти по опазване на културното наследство.

Въпреки тяхното категорично мнение против този ремонт, усвояването на милиони се оказа по-важно за управляващите София. А сега следват „видими резултати“ – топлоизолация, стъклена пирамида, PVC дограма и милиони усвоени евросредства за „енергийна ефективност“, написаха от „Спаси София“ във „Фейсбук“.

През зимата проектът на Столична община за ремонт на театър „София“ бе подложен на унищожителна критика от професионални организации на архитекти и на специалисти по опазване на културното наследство. Съюзът на архитектите в България разпространи становище относно намеренията на управляващите в София да правят значителни намеси по фасадата и интериора на културната институция.

„От проучването на документацията, което направихме, се вижда, че в екстериора и в интериора на сградата, които са запазени в много голяма степен в автентичния си вид, се залагат промени, които съществено ще нарушат тази автентичност. Особено впечатляващо е намерението пластичните релефи по фасадите да „потънат“ поради облицоването на плоските части с топлоизолация.

Неприемливи са и промените, които са замислени в материалите и в отделни елементи на интериора – настилки, окачени тавани и др. Трябва да е ясно, че сградата на театъра се отличава, освен с ярка индивидуалност, и с голямо художествено единство между външен и вътрешен образ.

Недообмислени, макар и частични, промени ще нарушат автентичността на художествения образ… Замисленият ремонт ще наруши автентичния облик на една от най-емблематичните сгради на българския архитектурен модернизъм“, се казва в становището, подписано от председателя на САБ арх. Тодор Булев. Писмото бе адресирано и до столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Негативно мнение относно задаващия ремонт на театър „София“ изразиха и експертите от столичното общинско предприятие „Софияплан“. Любопитното в случая е, че „Софияплан“ е институция в състава на Столична община.

„За опазването на театър „София“ като архитектурна ценност основен проблем в предложения проект е принципният подход за „цялостно обновяване“… Този подход е в принципно противоречие с идеята за опазване на сградата като недвижима културна ценност и представлява сериозен риск от загуба на високата степен на автентичност, която сградата в момента притежава“, се казва в становището на „Софияплан“.

Дадените препоръки се фокусират върху намесите в екстериора и интериора на сградата, като на първо място е посочена необходимостта да се преработи решението за енергоефективни мерки с топлоизолация отвътре за цялата сграда без демонтаж на съществуващите каменна фасадна облицовка и каменна художествено-пластична декорация.

Отрицателно бе и становището на дружество „Архитектурно наследство“ към САБ. „Подходът към един емблематичен обект на българската култура и архитектура е изначално погрешен. Необходимо е да се преосмисли намесата, като се подходи с принципите на опазване на оригиналния авторов замисъл, проект и реализация“, се казва в тяхното писмо.

Столична община отговори на критиките със среща на зам.-кмета по културата Мирослав Боршош, който е възложител на ремонта, с екипа на театър „София“. На срещата стана ясно, че директорът Ириней Константинов очаква с нетърпение строителните работи да започнат.

Сред предвидените дейности са изграждане на нова стълба, шивални, склад, гардероб, реквизит, офис, фоайе и санитарни възли на четвърто ниво, както и остъкляване на сцена „Арена“. Там се премахват металните решетки към парка и се заменят със сгъваеми стъклени витрини, които позволяват отварянето към градината при хубаво време.

За да се осигури целогодишната експлоатация на откритата сцена, е предвидено покритие на отворената част със стъклена пирамида върху стоманена конструкция. Ще се изгради рампа за инвалидни колички от южната страна на главното стълбище, с която ще се осигури достъпа на хора с двигателни проблеми.

Вдясно от главния вход във фоайето ще се оформи малка кафетерия, отделена от съседните помещения със стъклени витрини.

В южния край на фоайето ще има и специализиран санитарен възел за хора с увреждания. В голямата зала ще се обособят и 6 места за зрители в инвалидни колички. От северната страна на фоайето пък ще се осигури достъп на публиката до камерната зала, а със сгъваеми витрини – възможност за обединяване със сцена „Арена“. Камерната зала ще добие и нова функция – на звукозаписно студио.

Промените се допълват и от телескопични сгъваеми трибуни. В административната секция на етажа ще се оформят допълнителни помещения за помощник – режисьор, гримьорни, предверие и санитарен възел. Предвижда се и изграждане на товарна рампа с платформа към сценичните джобове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече