Ферибот се е запалил в Йонийско море, на борда е имало българи

0

Пожар е избухнал през нощта на борда на ферибот с 237 пътници и 51 души екипаж по време на пътуване в Йонийско море, предаде Ройтерс.

Всички пътници са били евакуирани с гръцки плавателни съдове.

Инцидентът с ферибота „Юрофери Олимпия“, плаващ под италиански флаг, е станал след отпътуването му от гръцкото пристанище Игуменица в посока Италия край о-в Корфу.

Гръцките пристанищни власти гасят пожара след спасяването на пътниците, но има съмнения за изчезнали. В ход е спасителна операция с хеликоптер за двама души, подали сигнал, че са блокирани в гаражния отсек.

Пътници от горящия кораб съобщиха на властите, че има още хора, които по време на пожара са спели в колите си в гаража на кораба, от където е започнал огъня. Властите се опасяват дали в тировете не е имало и нелегални мигранти, които понякога използват тази връзка за прехвърляне в Италия. Засега няма официално потвърждение за пострадали хора.

Предполага се, че пожарът е започнал от гаражното помещение, като за няколко минути е обхванал целия корпус на плавателния съд. Жители на близки острови съобщават, че са чули взривове от кораба, вероятно от горивото в автомобилите.

Всички пътници, които са се намирали на палубата, са спасени и вече прехвърлени на остров Корфу, който е най-близкият до инцидента.

Тече разследване по случая, като капитанът и екипажа дават показания пред властите. Пътници съобщават, че са се спасили благодарение на бързата реакция на капитана.

От консулството в Солун и от посолството в Атина потвърдиха за БНР, че има български граждани на борда на ферибота, няма информация за пострадали.

Български дипломати са във връзка с гръцките власти и ще информират при нови данни за спасителната операция.

Изданието „Прото тема“ пише, че двама български шофьори са подали сигнал, че са блокирани в товарния отсек.

В социалните мрежи пасажери-шофьори на тирове публикуваха съобщения, че на борда има български граждани.

Спасените пътници и членове на екипажа на ферибота, който се запали по време на плаване от Гърция за Италия, се прехвърлят на гръцкия остров Корфу, където ще бъдат преброени, регистрирани и идентифицирани, като в момента се води разследване за евентуални изчезнали лица.

На ферибота е имало общо 290 души – 239 пътници и 51 членове на екипажа. Гръцките медии съобщиха, че има информация за десетима изчезнали, тоест хора, които са в списъка на пътниците, но не са в спасителни лодки. Точният брой на оцелелите или на изчезналите обаче ще бъде известен, след като всички пътници бъдат прехвърлени на Корфу и процесът на идентифициране приключи.

Според показанията на пътниците пред гръцките медии капитанът ги е информирал около 4:30 часа сутринта, че трябва незабавно да напуснат каютите си, да се съберат на палубите, след което са транспортирани със спасителни жилетки и евакуирани в спасителни лодки, а по-късно отведени от кораби на крайбрежните услуги.

Гръцката брегова охрана съобщи, че е била информирана тази сутрин за пожар на една от палубите на ферибота, плаващ под италиански флаг, докато е бил в морето североизточно от остров Ерикуса и е плавал от Игуменица за Бриндизи. Все още не е известна причината за пожара на ферибота.

Установена е връзка с шофьорите, които още са на горящия ферибот в Йонийско море, съобщи собственикът на пловдивската транспортна фирма Илиян Филипов, цитиран от Радио „Пловдив“. 

37 негови служители са пътували с общо 33 камиона на ферибота, който пламна рано сутринта.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече