Финландия спира вноса на руски газ

0

Финландското правителство се готви да прекрати доставките на природен газ от Русия още през месец май. Това съобщава изданието Helsingin Sanomat.

Финландското ръководство вече недвусмислено заяви, че няма да плаща за доставките в рубли. „Газпром “ поиска от финландската държавна газова компания Gasum да реши дали ще плаща в рубли или не до 20 май.

Според изданието и на много други европейски страни е поставен същият срок да вземат решение.

Възможно е на 21 май доставката на руски газ за Финландия и по-голямата част от Европа да бъде спряна. Според официални оценки съществуващата газова инфраструктура на Финландия – естонският газопровод и терминалите за втечнен природен газ, няма да са достатъчни, за да замени руския газ.

Газът играе много по-малка роля в енергийния микс на Финландия, отколкото в страните от Централна и Южна Европа. Миналата година газът представляваше едва около 5% от общото потребление на енергия. Проблеми се очакват за индустрията, където газът се използва не като източник на енергия, а като суровина за технологични процеси. Две трети от газа във Финландия се използва от промишлеността. Най-големите потребители са компании от химическата и дървопреработвателната промишлености.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече