Фирми без ковид компенсации заради бюрокрация

0

До седмица започва изплащането на помощта за фирмите, обеща вицепремиерът Корнелия Нинова

Бюрокрация спира компенсациите за бизнеса, обявиха на среща с вицепремиера Корнелия Нинова представителите на ресторантьорския бранш. 

Сред проблемите са неефективността на мярката 60/40, както и влизането в сила на новите ограничителни мерки на регионално ниво, касаещи София. 

По думите им компенсациите за бизнеса са проблематични, тъй като една регионална заповед не може да изземе функциите на национална заповед и това автоматично спира компенсаторните плащания, както и кандидатстването по тях. Необходимо е спешно заповедта да бъде национално регламентирана, за да може бизнесът да се възползва от механизмите за компенсация. Министър Нинова е пое.д ангажимент да съдейства по всички начини и възможно най-скоро за намиране на решение на този казус, включително с промени в Закона за извънредното положение.

От бранша са изложили редица аргументации в полза и на отпадането на наложения вечерен час от 22 ч. на територията на столицата, като са изразили съгласие със запазване на досегашния модел за заетост на заведенията от 50%.

„До седмица започва подписването на новите договори и изплащането на помощта до 50 000 лв. за малки и средни предприятия, които са кандидатствали и са одобрени“, уверила Нинова представителите на бранша.

В срещата са взели участие министърът на туризма Христо Проданов, зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев, както и зам.-министърът на здравеопазването Георги Йорданов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече