Фирми на оръжейния бос Гебрев стават обекти със стратегическо значение

0

Правителството ще обяви две частни оръжейни фирми за стратегическите обекти от значение за националната сигурност. Едната от тях е на Емилиян Гебрев, който беше тровен от елитно поделение на руското военно разузнаване ГРУ, а складове на негови дружества станаха обект на взривове и пожари, зад които има съмнение, че също стоят агенти на Москва.

Това става ясно от проект за промени в Постановление No 181 на Министерския съвет от 2009 г, публикуван за обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации, които СЕГА публикува. Предложението е на икономическото министерство. В него е записано, че „Ахелой ОПМ“ ООД и „Караш Инвест“ ЕООД трябва да се включат в Списъка на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. 

В списъка са язовири, военни заводи, АЕЦ „Козлодуй“, тецове, петролна рафинерия, електрически подстанции, мобилни оператори. Стратегически обекти са и президентството, Народното събрание, Министерският съвет, резиденция „Бояна“ и целият комплекс наоколо, външното министерство, комисията по досиетата, обекти на МВР, МО и спецслужбите. Там е примерно и оградата срещу мигрантите по границата с Турция.

Като основание за включването на въпросните две фирми в списъка се посочва техният предмет на дейност – производството, търговия и съхранение на продукти, свързани с отбраната. Те биха имали „важно значение при планиране на гражданските ресурси за отбрана, в последващите етапи по разработването на новия Държавен военновременен план и ще допринесат като цяло за отбранителната и националната сигурност“, посочват авторите на промените.

Целта на включването е „сигурността на дружествата при реализирането на политиките по охрана и превенция, обезпечаващи предотвратяването и пресичането на кибератаки, тероризъм и други противообществени прояви и престъпления в особено чувствителните зони в обектите“. „Ще се използва експертизата на ДАНС, съобразно компетентните ѝ правомощия, за да се повиши сигурността на обектите, които са част от критична инфраструктура в сектор „Икономика“. Тези обекти, съгласно Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Правилника за неговото приложение са под прякото наблюдение, защита и контрол от страна на ДАНС“, пише още в мотивите.

Една от двете фирми – „Караш инвест“ ЕООД, бе придобита от известния оръжеен търговец Емилиян Гебрев,  който е собственик и на фирмата „Емко“ и оръжейния завод „Дунарит“. Наскоро Financial Times обяви, че 50 на сто от българската оръжейна продукция отива в Украйна, а значителна част от доставките се пада на компания на Гебрев.

В момента като едноличен собственик на дружеството „Караш инвест“ ЕООД е посочен неговият син Христо Емилиянов Гебрев. Дружеството произвежда взривни вещества. Отделно има и много складове за съхранение на оръжие и боеприпаси. Производствената база е край Смядово.

Другата фирма, която икономическото министерство иска да включи в списъка  – „Ахелой ОМП“ ООД,  пък е собственост на Борис Редански. Основната дейност на дружеството е свързана с търговия с оръжие и производство на обемно-детониращи боеприпаси, които се наричат още термобарични и са много по-мощни от конвенционалните. Фирмата има производствена база край Кюстендил.

През април 2021 г. прокуратурата внезапно прогледна за това как отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. с Новичок е свързано с четири взрива във военни складове в България. Разкритията за това се случиха много години след събитията.

„През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС, анализираха някои от случаите, при които се установи сходство в 4 от тях“, заявиха тогава от държавното обвинение.

Първият случай е от ноември 2011 г. в с. Ловнидол, когато е взривен склад на компанията ЕМКО на Емилиян Гебрев. Унищожено е било значително количество боеприпаси, предназначени за износ към Грузия. Вторият случай е от 2015 г. до с. Иганово, когато е взривен склад на ВМЗ „Сопот“, където също се е съхранявала продукция на ЕМКО. Пак тогава е унищожен и още един склад на ВМЗ „Сопот“. Четвъртият случай е от 2020 г., когато до град Мъглиж е взривен склад на „Арсенал“.

„И в четирите случая не са установени конкретни причини за взривовете в складовете. Жертви и пострадали няма. Категорично е установено, че задействането на зарядите е ставало дистанционно”, обясниха от прокуратурата като уточни, че преди всички експлозии на съответните места са избухвали пожари, чиято цел вероятно е била хората да бъдат евакуирани.

Тогава стана скандално ясно, че между събитията през 2015 г., за които прокуратурата чак тогава обявяваше, че се води разследване, в сградата на бившия Институт по специална техниха е избухнал пожар, който изгаря доказателствата за взривовете във ВМЗ „Сопот“. „Експертиза установи, че причината за пожара не е самозапалване“, казаха по онова време от прокуратурата.

Държавното обвинение припомни, че за отравянето на Емилиян Гебрев, неговия син и производствения директор на ЕМКО, са обвинени трима руски граждани, които работят за военното разузнаване на Русия. Става дума за Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Едор Гордиенко (Горшков). „С висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна“, заявиха тогава от прокуратурата.

Събуждането на прокуратурата дойде след като бившият премиер на Чехия Андрей Бабиш и външният министър Ян Хамачек обявиха, че Прага ще експулсира 18 руски дипломати като отговор на разкрития, че руски разузнавачи от ГРУ са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 г., при която загинаха двама души.

Тогавашният чешки президент Милош Земан каза още, че унищожената продукция е била собственост на Емилиян Гебрев и трябвало да бъде в България. Българската връзка в големия дипломатически скандал между Русия и Чехия накара държавното обвинение да влезе в обяснителен режим за неразследваните взривове у нас. Резултат от събуждането и разследванията обаче няма и до момента.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече