„Фрош“ представят премиерно Девети струнен квартет от Васил Казанджиев

0

Изявите на струнен квартет „Фрош“ винаги са притегателно културно събитие за почитателите на камерната музика. Многобройни бяха и слушателите във виртуалното пространство на първия им оn line концерт, състоял се при закрити врати в камерна зала „България“ на 25 май 2020 г. Ще можете да го чуете в Музикалната вечер на програма „Христо Ботев“ на 11 септември 2020 г. от 19.30 часа.

Формацията, създадена преди 13 години, има своя емблематична звукова естетика, винаги изненадва с интересни идеи в прочита на богата стилова палитра от творби. С особено внимание обгръща музиката на нашето съвремие. Десетки са българските и световни премиери, осъществени от „Фрош“ на произведения от Джордж Кръм, Стив Райх, Тери Райли, Освалдо Голихов, на българските композитори Васил Казанджиев, Георги Арнаудов, Румен Бальозов, Петър Керкелов, Мартин Георгиев, Любомир Денев и др.

В програмата ще чуете с радиопремиера най-новия Девети струнен квартет от Васил Казанджиев. Това е шестият квартет, който композиторът създава специално за „Фрош“. „Много ми допада този състав, много ги уважавам и харесвам. И когато има такива великолепни изпълнители, вдъхновението идва просто от себе си.“ – споделя академик Казанджиев – „Квартетът ми е много специален, за мен самият – реших, че трябва да напиша нещо крайно изчистено от всякакви външни ефекти. Най-стегнат като форма, по-концентриран във всички отношения, по-кротка музика, няма експерименти. Завърших партитурата в средата на миналата година. Квартетът е в едночасна форма, аз съм любител на тази форма. В нея в различни епизоди съществуват елементи от всички части на един класически квартет – бърза сонатна форма първа част, бавна втора част, скерцо и финал. Но по-скоро в движенията, в изразността е една фантазия.“

Първата пиеса, с която започва концертът на квартет „Фрош“ в състав: Негина Стоянова (цигулка), Петя Димитрова (цигулка), Мария Вълчанова (виола) и Теодора Атанасова (виолончело), е Четвъртият квартет от Марин Големинов, наречен „Микроквартет“. Лауреат на няколко конкурса, през 2008 г. съставът печели първа награда на Академичния конкурс за камерна музика, посветен на академик Марин Големинов. И още една обичана от музикантите творба е включена в програмата им – Вторият струнен квартет от Алберто Хинастера. Като завършек на Музикалната вечер ще чуете Клавирния квинтет в сол минор от Дмитрий Шостакович в изпълнение на квартет „Фрош“ и пианиста Евгени Божанов, с документален запис от Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ – 2019 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече