Хаос след Брекзит: Британци спрени на летище, паспортите им се оказаха невалидни

0

Британски граждани, тръгнали да се прибират в домовете си в Испания, не са били допуснати до полета им до Мадрид, след като авиокомпанията им е казала, че техните документи отпреди Брекзит не са валидни, съобщи БНР, като цитира „Обзървър“.

На 9 души не е било позволено да се качат на самолета на най-голямото лондонско летище „Хийтроу“ на съвместен полет на „Бритиш еуъруейз“ и „Иберия“. Сред тях е журналистът и фотограф Макс Дънкън, на когото казали, че зелената му карта за гражданство повече не е валидна, въпреки че британското и испанското правителства бяха заявили, че старите и новите документи за самоличност продължават да са валидни.

„Обзървър“ съобщава, че след контакт с британското посолство в Мадрид Дънкан е получил потвърждение, че зелената му карта е валидна.

Пред журналиста потърпевша заявила, че е потресена от отказа да ги качат и че са им поискали новия тип документи за самоличност. „Отиваме си вкъщи. Испания е нашият дом. Съпругът ми има нужда от жизненоважно лекарство“, заявява тя в интервюто.

Има съобщения за подобни случаи и на друг полет за Барселона също от „Хийтроу“.

Посолството в Мадрид съобщи, че има информация за проблеми с полетите и че има оплаквания от британски граждани в Испания, че още не са получили необходимите им нови документи.

Официално в Испания пребивават около 300 000 британски граждани, но се предполага, че техният брой е много по-голям.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече